Roosendaal

Reconstructie van fataal ongeluk in Oud Gastel op Borchwerf

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Op bedrijventerrein Borchwerf vond zondag een reconstructie plaats van een dodelijk ongeluk dat zich vorig jaar september voordeed. Bij dat tragische incident reed een hardrijder twee moeders en twee kinderen dood.

De reconstructie had als doel meer inzicht te verschaffen in de omstandigheden rondom het ongeval, meldt Omroep Brabant. Hoewel de politie het ‘nader onderzoek’ noemt in plaats van een reconstructie, waren vertegenwoordigers van de rechtbank, politie, een officier van justitie, en een lid van het advocatenkantoor van de verdachte aanwezig. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zette meetapparatuur in om gegevens van de reconstructie te vergelijken met oorspronkelijke beelden van beveiligingscamera’s.

Botsing niet nagebootst

Het volledige bedrijventerrein werd afgesloten. De feitelijke botsing werd niet nagebootst, maar enkel de aanloop naar de aanrijding. Een auto, vergelijkbaar met die van de verdachte, werd gebruikt om verschillende snelheden te simuleren, waarmee onderzoekers de snelheid van de verdachte wilden vaststellen.

Vier doden

Het ongeval vond plaats op een vrijdagavond in september 2022, op de Roosendaalsebaan bij Oud Gastel. De verdachte, Omar E. (28), reed met zijn gehuurde Mercedes-SUV met een snelheid van 155 km/uur. Dat is drie keer harder dan toegestaan op de voorrangsweg, waar de verkeerslichten waren uitgevallen. Op het kruispunt ramde hij de auto van de slachtoffers, met als gevolg de dood van twee vrouwen (39 en 42 jaar) en twee kinderen (8 en 10 jaar) uit Bosschenhoofd. Een derde kind van 9 jaar raakte gewond.

Vrijgelaten

Omar E., aangeklaagd voor roekeloos rijden, werd direct na het ongeluk gearresteerd. Eerder dit jaar is hij na een half jaar voorarrest vrijgelaten onder strenge voorwaarden. Desondanks was hij niet bij de reconstructie aanwezig. De verdachte heeft een strafblad en is eerder veroordeeld voor verkeersovertredingen en drugshandel.