West-Brabant

Recreatie-ondernemers betalen voorlopig geen toeristenbelasting

Foto: © Nationale Beeldbank

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Ondernemers in de recreatiesector hoeven voorlopig geen toeristenbelasting meer te betalen. Dat heeft Belastingsamenwerking West-Brabant bepaald. Toeristenbelasting wordt altijd berekend over opbrengst van voorgaande jaren. Maar zo’n opbrengst zullen de bedrijven dit jaar niet kunnen halen.

De VVD in Bergen op Zoom vroeg begin april of de gemeente de voorlopige aanslagen voor de toeristenbelasting wilde verlagen. Door de coronacrisis missen recreatiebedrijven het grootse deel van hun inkomsten. Normaal betalen ze de toeristenbelasting vooruit, op basis van de opbrengst van vorige jaren. Maar de opbrengst zal dit jaar vele malen kleiner uitvallen, want er zijn nauwelijks toeristische overnachtingen.

Maar 2 van de 11 termijnen betalen

De gemeente Bergen op Zoom heeft, net als andere gemeenten, de toeristenbelasting uitbesteed aan Belastingsamenwerking West-Brabant. Samen hebben ze besloten de voorlopige aanslag uit te stellen. Ondernemers in de recreatiesector betalen de toeristenbelasting normaal in elf termijnen. Daarvan waren er dit jaar twee verstuurd. Hiervoor was al uitstel van betaling gegeven tot 30 juni. Nu laat Belastingsamenwerking West-Brabant weten dat ze de andere termijnen niet hoeven te betalen.

De ondernemers moeten dit jaar wel bijhouden hoeveel overnachtingen er zijn. Ze krijgen dan in 2021 alsnog een aangifte voor de toeristenbelasting. Dan betalen ze dus alleen toeristenbelasting over het echte aantal overnachtingen. Belastingsamenwerking West-Brabant wijst er wel op dat de uitstel van de toeristenbelasting alleen geldt voor toeristen: “De verlaging wordt in de gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal en Halderberge alleen toegepast voor bedrijven die zich bezighouden met toerisme.”

Uitzondering voor arbeidsmigranten

Over de overnachtingen van arbeidsmigranten moet dus wel gewoon belasting worden betaald. “Uiteraard kunnen deze ondernemers wel contact opnemen met de BWB om een verlaging te verkrijgen van de voorlopige aanslag toeristenbelasting indien zij het aantal overnachtingen substantieel zien teruglopen,” aldus de gemeente Bergen op Zoom. Meer informatie vind je op de website van Belastingsamenwerking West-Brabant.