Roosendaal

Recyclebare bekers tijdens carnaval in Roosendaal: 3920 kilo plastic ingeleverd

Foto: gemeente Roosendaal/Aad Meijer

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Roosendalers hebben dit jaar 3920 kilo aan plastic ingeleverd tijdens carnaval. Het was namelijk voor het eerst dat bier en andere dranken werden geschonken in recyclebare bekers in plaats van de bekende wegwerpbekers. ‘Bekers naar de bar’ blijkt een succes.

De Roosendaalse horeca en de gemeente hebben samen met een expert het Bekers naar de bar-principe ingevoerd. En met succes. Volgens de gemeente is er 3920 kilo plastic opgehaald, en is 90,8 procent van alle uitgegeven plastic bekers teruggebracht. De leverancier van de bekers, Circular Pet, geeft aan dat dit een ‘bizar hoge score’ is, en uniek voor een evenement als carnaval. De wettelijke norm van een actie als deze is 75 procent.

Bekers naar de bar is ingevoerd vanwege de nieuwe SUP-wetgeving (Single Use Plastic) die op 1 januari 2024 is ingevoerd. Plastic-bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen voor consumptie op locatie zijn hierdoor niet meer toegestaan.

Horecaondernemers waren vooraf bang dat de bekeractie hun omzet zou verminderen. Maar verschillende ondernemers hebben aan de gemeente laten weten dat er juist een toename in de omzet is geweest in plaats van een afname.

Lees ook: Plastic wegwerpbekers in Roosendaal verleden tijd: carnaval met recyclebare bekers