West-Brabant

Regio krijgt wijk-GGD’ers en GGZ’ers voor vroegsignalering

Mensen met verward gedrag krijgen hulp van de wijk-GGD'er. Foto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

De gemeenten in de regio West-Brabant-West krijgen komend jaar twee wijk-GGD’ers en even zoveel wijk GGZ’ers. Voor Bergen op Zoom als centrumgemeente is dat een welkome aanvulling op de bestaande wijkteams, zegt wethouder Joey van Aken. Het gaat om een tijdelijk proefproject; na afloop moeten de gemeenten zelf de kosten voor hun rekening nemen.

Audio: Wethouder Van Aken over de nieuwe wijk-GGD’ers en GGZ’ers

In totaal gaat het om twee ton voor de GGD’ers en 178.000 euro voor de GGZ’ers, legt Van Aken uit. De zorgprofessionals zijn er vooral voor de ‘vroegtijdige signalering’, aldus de wethouder, en daarmee wordt voorkomen dat mensen met geestelijke gezondheidsproblemen in een langdurig zorgtraject belanden. Dat bespaart de gemeenten niet alleen in de (zorg)kosten maar voorkomt ook maatschappelijke problemen. De vier professionals gaan per 1 januari aan de slag, momenteel loopt een sollicitatie- en wervingsprocedure voor deze medewerkers, aldus Van Aken.

Landelijke financiering

Bergen op Zoom draagt als centrumgemeente 80.000 euro bij aan het project. Het overige deel komt uit een subsidie van ZonMW. Dat is een landelijke financieringsorganisatie voor innovatie en onderzoek in de gezondheidszorg. Daarbij gaat het onder meer om zorgevaluatie. ZonMW heeft ongeveer negentig subsidieprogramma’s onder haar hoede.