Bergen op Zoom

Rel over gevraagde vergoedingen Bergse procesbegeleiders

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Het had een intern stuk moeten blijven, in ieder geval voorlopig. Afgelopen weekend stuurden GBWP-raadslid Arjan van der Weegen en zijn kompaan Ad Verbogt een voorstel naar de Bergse raad over het vervolgtraject van de bestuurlijke reset. Onder meer de genoemde vergoedingen zijn bij Lijst Linssen behoorlijk in het verkeerde keelgat geschoten.

Het voorstel gaat over het vervolg van de politiek-bestuurlijke reset die Bergen op Zoom is aangegaan. Er is inmiddels een nieuw college geïnstalleerd en de raad heeft een focusakkoord vastgesteld, maar het moet ook uitgevoerd gaan worden. Blijkbaar zijn daar de procesbegeleiders Van der Weegen en Verbogt nog bij nodig. Dit weekend legden zij een plan van aanpak en een bijbehorend kostenplaatje weg bij de raadsleden. Daar werd oppositiepartij Lijst Linssen niet vrolijk van.

‘Verwerpelijk voorstel’

De druk in het bijbehorende mailtje is aardig opgevoerd. Het is op zaterdag 13 juni rond zes uur ’s avonds verstuurd, met de vraag er vóór zondag 22.00 uur op te reageren. De procesbegeleiders geven in het bericht aan nog deze week aan te willen vangen. Het geheel is door Lijst Linssen ‘met gefronste wenkbrauwen’ gelezen, schrijft de partij in een schriftelijke reactie. De partij noemt het een verwerpelijk voorstel, niet transparant en ondemocratisch. Ook het bedrag dat het komende deel van het traject moet gaan kosten is te hoog. De basis is 46.800 euro en dat kan meer worden, met voor aanvullende ondersteuning 600 euro per dagdeel.

Geen juist signaal

Volgens Lijst Linssen moeten de vijf aangestelde wethouders het nu wel zelf kunnen rooien en is het in een tijd van alleen maar bezuinigen een compleet verkeerd signaal om nog meer uit te geven aan het resetproces. In een mondelineg reactie geeft raadslid Sander Siebelink namens zijn partij aan dat ook burgemeester Petter dit niet zou moeten willen, als voorzitter van de raad en deel van B en W. Het verder vormgeven van beleid moet aan de raad en het college zijn, niet aan externen. Als er dan toch nadere ondersteuning nodig is, dient die niet te komen van een raadslid als Van der Weegen, vindt Lijst Linssen. Ook niet als hij per direct met die functie stopt. Dat is volgens de partij politiek gezien niet zuiver en slecht voor het bestuurlijke imago van de gemeente.

GBWP is verbaasd

Fractievoorzitter en GBWP’er Aydin Akkaya is een heel andere mening toegedaan. Hij vertelt verbaasd te zijn over de reactie van oppositiepartij Lijst Linssen, het was immers Ton Linssen die een proces als dit voorstelde. Wat hem betreft heeft raadslid Van der Weegen juist zeer integer gehandeld en steeds zijn verschillende rollen goed gescheiden gehouden.