Roosendaal

Rembrandtgalerij: winkels klagen over rattenplaag

Foto: Shutterstock

Herbert Kats Herbert Kats

De Rembrandtgalerij in Roosendaal wordt geplaagd door ratten. Volgens ondernemers worden hun herhaalde klachten door de gemeente en Saver niet serieus genomen. Burgerbelangen Roosendaal heeft raadsvragen over de kwestie gesteld.

De fractie ontving verschillende berichten over ongedierte rond de winkels in de Westrand. Slager Peter van Gijssel bevestigt dat hij en zijn collega’s bij herhaling aan de bel hebben getrokken. “Dat klopt. Er zijn al tig meldingen geweest, ook van klanten. En Saver is inmiddels al enkele malen langs geweest.”

Dit is natuurlijk geen reclame

De winkeliers maken zich hard voor een snelle actie. Het zou om tientallen ratten gaan. “Dit is natuurlijk geen reclame. Je ziet ze overdag heen en weer vliegen”, aldus de slager. “Het is niet te doen. Nu zien we al kleintjes rondlopen.”

De ondernemer voelt zich onmachtig. “We mogen zelf niks doen. En kregen te horen dat we geen gif mogen gebruiken. Het liefste zou ik een buks pakken, maar dan wordt ik zelf opgepakt”, schampert hij.  De slager is hoorbaar verontwaardigd dat de kwestie in zijn ogen geen prioriteit krijgt. Na een melding op de BuitenBeter-app van de gemeente kreeg hij te horen: “Die Rembrandtgallerij gaat toch plat.”

Er ís geen plaag, er zijn rátten

Saver gebruikt een andere typering. “Er ís geen plaag, er zijn rátten”, reageert woordvoerder Daphne Ansems-De Vries. “Ze lopen in het groenvlak.” Ze spreekt van problemen, die volgens Saver worden veroorzaakt door zwerfvuil en rondhangende jongeren. Tevens gaat de vinger richting ondernemers: “De trieste conclusie is dat er ook zijn die rot fruit dumpen. En dat is een voedselbron.”

Op basis van ruggenspraak met de gemeente meldt ze: “Die doet z’n best. Samen zijn we bezig een oplossing te bedenken. Er is veel aandacht voor deze locatie.” Concrete maatregelen kan Saver echter niet noemen. “Kisten met klemmen die er stonden zijn gestolen.” Afschieten van ratten kan gezien de locatie ook niet. “Het is open terrein.” De woordvoerder van Saver benadrukt dat de zaak de hoogste prioriteit heeft. Om er aan toe te voegen: “Maar misschien klinkt dat als een loze term.”

BBR wil actie

Burgerbelangen Roosendaal (BBR) acht het van groot belang dat er actie tegen de ratten wordt ondernomen. “Dit in verband met de hygiëne en mogelijke gezondheidsrisico’s in de leefomgeving van de Rembrandtgalerij”, stellen Selda Bozkurt (fractievoorzitter) en René van der Heijden (burgerlid), die het college vragen hebben gesteld.

Burgerbelangen wil weten op welke termijn er actie te verwachten is. Ook informeert BBR of er al eerder berichten zijn binnengekomen en of er overleg is geweest met de winkeliers van de Rembrandtgalerij. De fractie wil een uitgebreide reactie van het college.