Hoogerheide

Remco Schouten wint in Hoogerheide en staat op minimale achterstand in klassement

Wielrenner Remco Schouten rijdt in rood-wit-zwart shirt met armen wijd over finish in Hoogerheide langs publiek met paraplu's tegen de regen

Remco Schouten komt juichend over de finish in Hoogerheide (Foto: Leon Verbraecken)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Remco Schouten heeft zaterdag in Hoogerheide de vierde wedstrijd gewonnen van de Woensdrechtse Wielerzomer. En daarmee zorgt hij voor een zeer spannende finale. Want in het klassement stond Rico van Damme op ruime voorsprong, maar die heeft Schouten nu voor het grootste deel weggewerkt. Hij staat nu nog maar vier punten achter op Van Damme. Hierdoor belooft het een spannende ontknoping te worden van de Woensdrechtse Wielerzomer, komende zondag in Huijbergen.

Het was een natte wedstrijd in Hoogerheide en dat lag Remco Schouten blijkbaar heel wat beter dan zijn concurrent Rico van Damme. De nummer twee in het klassement wilde zaterdag graag eens een wedstrijd winnen. En dat deed hij, terwijl Van Damme pas als achtste over de finish kwam. En daarmee is het verschil tussen de leider van het klassement en de nummer twee ineens veel kleiner geworden. Het staat dus meteen op scherp voor de finale van de Woensdrechtse Wielerzomer op zondag 10 oktober in Huijbergen.

Nadat de regen inzet, ontstaat een kleine kopgroep

De wedstrijd van de elite/beloften in Hoogerheide kwam zaterdag al snel op gang. Het parcours was mooi glooiend en had een beklimming op de Scheldeweg. Een kleine kopgroep met Bas Nieuwkoop, Eloy Raas en Frank Stijger probeerde al vroeg weg te breken. Het peloton gaf hen een paar ronden de ruimte, maar haalde al snel terug in. “Daarna kwam plaatselijk favoriet Wouter Hopmans voorop,” zo laat de organisatie weten. “Hij wilde zijn vorm voor het thuispubliek wel eens laten zien. Maar Hopmans kreeg ook weinig ruimte.”

Het was ondertussen gaan regenen en dat maakte de wielrenners voorzichtiger. Het peloton bleef bij elkaar. “Men wilde niet teveel risico’s nemen,” aldus de organisatie. Met nog 30 kilometers te gaan, proberen Nieuwkoop en Jasper de Laat weg te rijden bij het peloton. Schouten en Tim Bierkens zetten de achtervolging in, maar Bierkens houdt het tempo niet vol. Schouten lukt het wel, zodat ze met een kopgroep van drie renners naar de finish rijden.

Schouten wilde deze rit perse winnen

Schouten had een heldere tactiek voor zichzelf in de kopgroep. “Voorop blijven was de eerste prioriteit,” vertelt hij na afloop. “Toen dat gelukt leek, heb ik me wat gespaard om ook de koers te kunnen winnen. Vandaag wilde ik op de eerste plaats ook een keer winnen in een van deze klassementswedstrijden.” Schouten staat tweede in het klassement, maar won in de Woensdrechtse Wielerzomer eerder geen ritten. Hij was twee keer derde en een keer vijfde.

Maar deze keer lukte het hem als eerste over de eindstreep te rijden. Doorweekt en met z’n armen wijd gespreid komt hij in Hoogerheide over de finish. “Ik wist dat ik die andere twee kon hebben in de sprint”, aldus Schouten vol vertrouwen. En in de eindsprint laat hij inderdaad de andere koplopers vol overtuiging achter zich.

Spannende slotronde in Huijbergen

Door zijn overwinning in Hoogerheide heeft Schouten een sterke uitgangspositie voor de finale in Huijbergen. Het verschil met de leider van het klassement Van Damme is nog maar 4 punten. Het belooft dus een spannende slotwedstrijd te worden in de Woensdrechtse Wielerzomer. En die wedstrijd is zondag 10 oktober vanaf 14.15 uur in Huijbergen.