Wouw

René Hermans uit Wouw krijgt eerbetoon met Roosenspeld

Foto: © Timo Reisiger

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

René Hermans uit Wouw heeft woensdagmiddag de Roosenspeld gekregen. De Roosenspeld is een ereteken voor mensen die veel betekenen of doen voor de gemeente Roosendaal. Hermans krijgt hem onder andere voor zijn vrijwilligerswerk bij Heemkundekring De Vierschaer, de Avondwandelvierdaagse en het kasteel van Wouw.

Burgemeester Han van Midden kwam woensdagmiddag langs voor een rondleiding op de Kasteelweide in Wouw. Tenminste, dat dacht René Hermans. Hij doet veel vrijwilligerswerk in Wouw en Roosendaal. Het kasteel van Wouw is zo’n plek waar hij veel tijd en energie in steekt. En waar hij de burgemeester veel over kan vertellen. Maar de burgemeester had een ander doel: hij kwam Hermans verrassen met een Roosenspeld.

Oprichter heemkundekring

De Roosenspeld gaat naar mensen die een ambassadeur zijn van de gemeente Roosendaal. “Het college van burgemeester en wethouders besloot René Hermans een Roosenspeld toe te kennen omdat hij een belangrijke bijdrage levert aan de Wouwse en Roosendaalse samenleving,” aldus de gemeente. De lijst van vrijwilligerswerk en activiteiten van Hermans is dan ook een flinke.

Hermans was in 1982 oprichter van Heemkundekring De Vierschaer in Wouw. Sindsdien is hij daar altijd actief voor geweest. Hij zit in de redactie van het tijdschrift van De Vierschaer, geeft lezingen, beheert het foto-archief, schrijft de nieuwsbrieven en levert materiaal aan voor de regionale heemkwis. Hermans is degene waar verenigingen en organisatie naar toe gaan als ze iets willen weten over heemkunde en de geschiedenis van de vroegere gemeente Wouw.

Zo’n 50 boeken geschreven over de regio

Het Kasteel van Wouw heeft ook een bijzondere plek in het leven van Hermans. Hij is secretaris van de Stichting Het Kasteel van Wouw. Samen met andere vrijwilligers heeft hij veel archeologisch onderzoek gedaan over het kasteel. “Mede door zijn inspanningen zijn de contouren van het kasteel van Wouw zichtbaar gemaakt en kwam er ook een boek over het Kasteel van Wouw,” aldus de gemeente Roosendaal.

Hermans schreef ongeveer 50 boeken over de vroegere gemeente Wouw en over de gemeente Roosendaal. Hij zette zich als vrijwilliger in voor onder andere Radio Stad-FM, de cliëntenraad van SDW, het archief van Roosendaal en Brabants Heem. Ook was Hermans adviseur bij de viering van 75 jaar bevrijding van de gemeente Roosendaal. Hij kreeg in 1996 al een Koninklijke onderscheiding voor zijn inzet. Daar is nu dus ook de Roosenspeld bij gekomen.