Roosendaal

Rene van Ginderen (plek 66, CDA): wij willen de grootste worden in het middenveld

Kitty Joachems Kitty Joachems

Deze week kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Ook in West-Brabant staan de kandidaten in de startblokken en voeren met hun partijen volop campagne. ZuidWest Update sprak met een aantal van deze kamerleden-in-spé. Wat beweegt hen en wat hebben ze voor ónze regio in Den Haag in petto? Vandaag de zesde in de serie: René van Ginderen uit Roosendaal, kandidaat 66 voor het CDA. 

De belangrijkste redenen om zich verkiesbaar te stellen zijn duidelijk voor Van Ginderen. “Allereerst wil ik mijn partij steunen, daarnaast vind ik het belangrijk dat het regionale geluid in Den Haag verder doorklinkt.” Dat geluid is wat hem betreft ondervertegenwoordigd. Hij denkt aan thema’s als arbeidsmarkt, wonen en veiligheid. “De problemen in Oost-Groningen zijn anders dan de uitdagingen die wij in West-Brabant zien”, zegt Van Ginderen. “Dat verschil mag er natuurlijk zijn maar moet in de Tweede Kamer wel herkenbaar zijn.” En daar ontbreekt het volgens hem nog wel eens aan. 

Creativiteit 

Hij is dan ook blij met het bezoek van Mona Keijzer, demissionair Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Vorige week bezocht zij Roosendaal. Volgens Van Ginderen een goede manier om regionale zaken aan de orde te brengen. Hij merkt wel dat zo’n bezoek, en ook de rest van de campagne, een andere dynamiek hebben door de coronamaatregelen. “Je kunt geen grote bijeenkomsten organiseren. En je moet alert zijn op alle regels. Het is zoeken naar oplossingen, het doet een beroep op je creativiteit”, stelt hij. 

Iedereen moet kunnen sporten 

Op dit moment is Van Ginderen werkzaam als wethouder in de gemeente Roosendaal. Hij heeft onder andere sport in zijn portefeuille. Nu, in coronatijd, krijgt hij regelmatig vragen van mensen die er naar verlangen weer lekker te kunnen sporten. “Gezondheid is het allerbelangrijkst. Sport en bewegen zorgen ervoor dat mensen zich fit en gezond voelen. Ik vind het dan ook belangrijk dat nu en in de toekomst iedereen mee kan doen. Jongeren, volwassenen, mensen met een beperking en onze ouderen. Iedereen moet zo lang mogelijk kunnen sporten”, vindt Van Ginderen. 

Dirt jump 

In de Tweede Kamer mag men zich daar, volgens Van Ginderen, nóg meer van bewust zijnNu zie je dat de aandacht zich richt op specifieke onderdelen in de sport. Maar sport in de meest brede zijn van het woord mag in Nederland écht meer aandacht krijgen“, zegt hij stellig. We zijn voor dit item niet voor niets door Van Ginderen uitgenodigd op de Roosendaalse Wieler Experience. Hij wijst naar het parcours achter hem. “Er mag meer aandacht zijn voor dit soort initiatieven. Kijk naar waar we nu zijn: hier worden bergen zand verzet. Dat wordt een dirt jump, een nieuwe attractie op de Wieler ExperienceDit bewijst dat je met beperkte middelen heel veel moois kunt realiseren.” 

Meeregeren 

Van Ginderen hoopt dat het CDA boven die 20 zetels uitkomt. “Als je naar de peilingen kijkt, lijkt het erop dat de VVD de winnaar wordt, gevolgd door de PVV. In het middenveld zijn de verschillen klein. Natuurlijk gun ik anderen ook een goede uitslag, maar ik hoop dat wij de grootste partij worden in dat middenveld.” Van Ginderen vindt het belangrijk om aan te sluiten bij de coalitie. “Dat is goed voor de verhoudingen in Nederland. Want daardoor blijft er een stabiel bestuur in ons land.”