Bergen op Zoom

Replica Shermantank speelt hoofdrol in openluchtspektakel Supersum

© ZuidWest Update

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Stichting De Vierschaar uit Bergen op Zoom heeft woensdagochtend een replica van een Canadese Shermantank gepresenteerd. De tank maakt onderdeel uit van het bevrijdingsdefilé op 26 oktober en openluchtspektakel Supersum, wat half oktober wordt uitgevoerd op de Waterschans.

Er is maanden gewerkt aan deze niet van echt te onderscheiden tank. Daarbij is gebruik gemaakt van originele bouwtekeningen, een klein schaalmodel van eenzelfde soort tank en de hulp van een Canadese vrijwilliger.

Bevrijdingsdefilé

De replica is in tegenstelling tot het origineel niet opgetrokken uit gietijzer, maar uit lichter plaatstaal en weegt ongeveer 4 ton. Via een hydraulische aandrijving wordt de Shermantank ingezet bij het bevrijdingsdefilé op zaterdag 26 oktober in Bergen op Zoom. De tank rijdt dan de Grote Markt op, net zoals dat gebeurde op 27 oktober 1944 tijdens de lokale Bevrijdingsdag. Toen maakte de Shermantank onderdeel uit van het Canadese South Alberta-regiment.

Supersum

De replica van de tank wordt ook gebruikt tijdens Supersum. Dit openluchtspektakel van De Vierschaar gaat over de laatste bange dagen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Bergen op Zoom. Het is een oorlogsdrama over liefde, verraad, twijfel en hoop bij bewoners, bestuurders en bezetters. Aan Supersum doet een cast mee van 140 spelers. Achter de schermen werken nog eens 50 mannen en vrouwen mee aan dit oorlogsepos.

De Vierschaar speelt het 2 uur durende stuk negen keer tussen 17 en 27 oktober. De locatie waar het openluchtspektakel wordt opgevoerd is zeer bijzonder, namelijk het pas gerestaureerde vestingwerk De Waterschans.

Lees ook: Trailer Supersum in première in Cinema Kiek in de Pot