Wouw

Reptielen-enzo bestaat 10 jaar: ‘Mooie toekomstplannen’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Slangen, baardagamen en vogelspinnen. In de dierenwinkel Reptielen-enzo in Wouw zijn deze beestjes allemaal te vinden. Maandag vierden eigenaren Jan de Bruin en Tom Kusters feest: de winkel bestond toen namelijk precies tien jaar. Ze blikken terug op tien jaar Reptielen-enzo en kijken naar de toekomst.

De winkel in winkelcentrum De Omgang in Wouw is maar klein. “Maar we hebben klanten uit Den Haag, Eindhoven, Antwerpen en Zeeland”, begint Jan. “Dat komt doordat er niet veel reptielenwinkels meer zijn”, vult Tom zijn compagnon aan. “Daarom weten de mensen ons goed te vinden.”

Reptielen-enzo begon tien jaar geleden gewoon aan huis, in Roosendaal. “Toen ik mijn andere bedrijf moest opgeven vanwege de coronapandemie, hebben we samen besloten om een grotere winkel te openen. En dat kon hier in Wouw”, legt Jan uit. Dat is inmiddels 3,5 jaar geleden.

Toen Jan en Tom de winkel overnamen – er zat namelijk eerst een andere dierenwinkel – dachten heel veel mensen dat er echt alleen reptielen verkocht zouden gaan worden. Maar wie de winkel binnenloopt, ziet dat het anders is. “We verkopen ook gewoon honden- en kattenvoer, en andere toebehoren voor huisdieren. Alle huisdierenbaasjes kunnen dus bij ons terecht.”

Grootste uitdaging

Wat is in de afgelopen tien jaar de grootste uitdaging voor Reptielen-enzo geweest? “De reptielen zelf”, reageert Jan direct. “Dat komt doordat de reptielenwereld niet de beste naam heeft”, licht Tom toe. “Mensen vergissen zich vaak in wat voor dier ze in huis halen. Reptielen zijn namelijk geen knuffeldieren. Ook komen er steeds strengere regels op het houden, fokken en verkopen van reptielen.”

Om zoveel mogelijk te voorkomen dat mensen niet onvoorbereid een reptiel of insect bij hun winkel kopen, zetten Jan en Tom in op educatie. “We hebben liever dat iemand twintig keer naar onze winkel komt om vragen te stellen, dan dat ze een dier kopen en niet weten hoe ze er voor moeten zorgen. We willen ze eerst goed uitleggen wat voor dier het is, welke zorg het nodig heeft en dat je er dus niet echt mee kan knuffelen. Sommige dieren kan je zelfs helemaal niet vasthouden. Daar moeten mensen zich wel bewust van zijn”, vertelt Jan.

Toekomstplannen

Nu Reptielen-enzo haar tienjarig bestaan heeft aangetikt, is het tijd om vooruit te kijken. Zo ligt er het plan om volgend jaar naar een groter pand te verhuizen. “Gewoon in ditzelfde winkelcentrum”, zegt Jan. En als dat werkelijkheid is geworden, kan er gedacht worden aan het uitbreiden van het aantal dieren. “Als we meer ruimte hebben kunnen we grotere terrariums plaatsen, waarin weer andere en grotere dieren kunnen”, zegt Tom enthousiast. “Maar dat is toekomstmuziek hoor.”