Restaurant Bij de Nonnen stopt, maar er komt iets nieuws voor terug
Restaurant Bij de Nonnen stopt in haar huidige vorm (foto: Restaurant Bij de Nonnen)
In een van de oudste panden van de Molenstraat in Zundert – een voormalig klooster – zit restaurant Bij de Nonnen. Een plek waar liefhebbers van een culinair avondje uit al dertien jaar terecht kunnen. Maar het restaurant stopt in de vorm zoals gasten deze nu kennen. “We gaan voor anders koken en minder poespas.”
Afgelopen week was op de facebookpagina van Bij de Nonnen te lezen: “Na een prachtige tijd vol culinaire hoogtepunten, warme ontmoetingen en dierbare herinneringen is het tijd om dit bijzondere hoofdstuk af te sluiten.”
Restaurant Bij de Nonnen begon dertien jaar geleden als brasserie grand café. “Door de jaren heen zijn we gegroeid naar haute cuisine en fine dining”, vertelt Philip Nelemans. Samen met zijn compagnon Pieter van Agtmaal runt hij zowel restaurant Bij de Nonnen als Millstreet’s Foodbar, ook gelegen in Zundert. “Maar het is wat te chique geworden en daar brengen wij nu verandering in.” Of Nelemans dat jammer vindt? “Enigszins wel, maar ik krijg er ook veel energie van om iets nieuws om handen te krijgen.”
Keuze als team gemaakt
De keuze om te stoppen met restaurant Bij de Nonnen is niet zomaar gemaakt. “Dat hebben we echt met het hele team gedaan”, aldus Nelemans. De laatste jaren zag het team de bezoekersaantallen teruglopen. In Millstreet’s Foodbar werd het juist steeds drukker. “Samen met het team is overlegd of we deze nieuwe stap wilden maken. Daar zijn we al maanden mee bezig.” Ook is aan gasten gevraagd wat hun wensen en voorkeuren zijn als het gaat om uiteten gaan.

Volgens Nelemans willen gasten tegenwoordig liever wat sneller eten dan lang en culinair tafelen. “In het restaurant is het in de weekenden nog wel druk, maar doordeweeks niet meer zo.” Daarnaast is het leven een stuk duurder geworden. “Mensen gaan niet meer zomaar iedere week uiteten.”
Kwaliteit blijft behouden, maar minder poespas
Al die gegevens bij elkaar gaven de doorslag om met een compleet nieuw concept te beginnen. “Een andere vorm van koken en minder poespas”, gaat Nelemans verder. “Natuurlijk blijven we koken met de kwaliteiten die we gewend zijn. Maar het wordt wel echt heel anders met een hele andere presentatie.” Ook het interieur en de kleding van het personeel gaan veranderen. “Er komen opvallende nieuwe elementen in. Er komt meer kleur.”
In het nieuwe horecaconcept is iedereen welkom. “Ik ben zelf papa van twee jongens en dan ga je niet zomaar uiteten, omdat je niemand tot last wil zijn.” Zo staat er sinds kort al een speeltoestel voor kinderen. Bij het nieuwe concept hoeven gasten zich daar dus geen zorgen om te maken. “Dat hoefde al niet, iedereen was al welkom. Alleen is er toch een vaste klantengroep ingeslopen.”
Nu het grote nieuws bekend is gemaakt, gaat de volgende fase beginnen. Restaurant Bij de Nonnen blijft open tot 21 augustus. “Daarna gaan we een beperkt aantal gasten nog iets aanbieden”, zegt Nelemans geheimzinnig. Wat dat inhoudt wil hij nog niet verklappen. “Dat maken we zondag via onze website en social media bekend.”