Bergen op Zoom

Reusachtige bijeenkomst tijdens 16e ProefMei

De meest recente Reuzenstoet met de Brabantse Ansjovion, Aspergilda, en voorop Adriaen Brouwer uit Oudenaarde.

Herbert Kats Herbert Kats

De Bergse reus Jan met de Lippen verwelkomt tijdens het festijn Proefmei (30 mei t/m 2 juni) weer gasten van formaat. De stad verwacht enkele cultuurhistorische figuren. Ook wordt een nieuw reusje ten doop gehouden.

ProefMei 2024 belooft volgens de organisatie ook weer een culinair avontuur voor alle zintuigen te worden. Het is de 16e editie van het evenement dat rond stadspaleis Het Markiezenhof zal plaatsvinden. Meer info via proefmei.nl

Rijke traditie

Het evenement is ook manier om internationale banden te versterken en de rijke traditie te eren van reuzenlevens in Europa. Reuzin Margaretha van Parma symboliseert de invloedrijke Spaanse landvoogdes uit de 16e eeuw.

Zij is niet alleen bekend om haar heerschappij over de Nederlanden, maar heeft ook een sterke band met haar geboorteplaats Oudenaarde. In die stad opent op 21 september 2024 een tentoonstelling de deuren over deze intrigerende dochter van Keizer Karel V in het MOU Museum.

Doop Fraise

Op zaterdag 1 juni begint het programma om 12:30 uur met een warm welkom bij het Markiezenhof. Daar zullen gastheer Jan metten Lippen, de reusjes Toontje en Marieke en de Brabantse Wal-reuzen Aspergilda en Ansjovion hun soortgenoten Margaretha van Parma, Adriaen Brouwer en nieuw geboren reusje Fraise begroeten.

Na een korte stoet naar het stadhuis, zal daar om 13:00 uur een vertegenwoordiger van het college van Bergen op Zoom het gezelschap verwelkomen. Pastoor Paul Verbeek wordt dan gevraagd om de kleine Fraise te dopen.

De pastoor zal Margaretha van Parma benoemen tot meter en haar stadgenoot Adriaen Brouwer tot peter van het nieuwe reusje. De andere reuzen treden op als getuigen. Het hoogtepunt van de dag is rond 14:00 uur, als de feestelijke reuzenstoet door de stad trekt. Afsluiting is een reuzenborrel om 15:30 uur in het Markiezenhof.