Roosendaal

Revendal (16) en Sep (21) maken zich sterk voor gelijkheid en stageplaatsen

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Stageplaatsen die goed aansluiten op de opleiding en gelijkheid in het onderwijs. Dat is waar twee Curio-studenten zich voor inzetten. Revendal Muilenburg en Sep van Wanrooij krijgen ook volop de kans om hun missie uit te dragen omdat ze zijn verkozen tot Curio ambassadeurs van het jaar.

De 16-jarige Revendal Muilenburg uit Woensdrecht studeert international business studies in Roosendaal. “Ik heb gekozen voor deze opleiding omdat ik een eigen bedrijf wil opstarten, of in de bedrijfssectoren wil werken”, zegt hij. Muilenburg wil gelijke kansen in het mbo bevorderen. “Iedereen verdient gelijke kansen ongeacht waar je vandaan komt of op welk niveau je een opleiding volgt.”

Stageplaatsen

De 21-jarige Sep van Wanrooij volgt de opleiding tot software developer in Breda. Hij loopt stage bij BouwEnergie in Oosterhout. “Ik ben vooral bezig met websites ontwikkelen en apps bouwen”, licht hij toe. Hij ziet het als zijn missie om ervoor te zorgen dat het onderwijs zo goed mogelijk aansluit op stageplaatsen en op wat de arbeidsmarkt nodig heeft. “Ik heb veel zin om mijn missie verder uit te kunnen gaan werken. En superfijn om met Revendal te kunnen samenwerken. Zo kunnen we elkaar versterken”, zegt hij. Zelf hoopt hij een podcastserie op te kunnen nemen over het vinden van een geschikte stageplaats.

Studentenambassadeurs

Curio ambassadeurs vertegenwoordigen hun medestudenten en praten mee over onderwerpen die belangrijk zijn voor het onderwijs. De afgelopen weken hebben de overgebleven drie finalisten gestreden om de titel Curio ambassadeur 2024. Ze namen een pitch op, zochten contact met de pers en verzamelden stemmen via social media.

Omdat de stemresultaten van de twee winnaars precies gelijk waren, heeft Curio besloten beide verhalen een podium te geven. De onderwijsinstelling vindt bovendien het 5-jarig jubileum een mooie aanleiding om uit te pakken met twee ambassadeurs.

Gelijke kansen

Muilenburg denkt dat veel mensen een stem op hem uitbrachten omdat ze zich realiseren dat diversiteit en gelijke kansen erg belangrijk zijn. De waarderingskloof tussen hbo- en mbo-studenten is volgens hem een stuk minder groot dan voorheen. “Vrienden van mij doen havo en die zeggen dat ze eigenlijk liever gewoon met hun handen zouden werken in plaats van de hele dag in de boeken zitten.”

Van Wanrooij denkt dat het werk van de vorige ambassadeur zijn vruchten heeft afgeworpen. “Hij heeft zich ingezet om die ongelijkheid te bestrijden. Dat is dan ook gewoon heel goed gelukt. Dus die kloof is nou eigenlijk wel voorbij.”