Bergen op Zoom

Rick Lokker over zijn passie voor Lego: “Het is meer dan speelgoed”

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Een treinstation van Lego, maar dan wel eentje van anderhalve meter lang. Compleet met interieur, eetkraampjes en wachtende reizigers. Het is één van de pronkstukken van Rick Lokker in Bergen op Zoom. Zijn huis staat vol met bouwsels gemaakt van de kleurrijke plastic Lego-steentjes. Bouwen met het beroemde kinderspeelgoed is zijn grote passie.

Door: Marvin Sluijter en Bianca van Vugt

Waar je ook kijkt, je ziet Lego. Het huis van Rick Lokker in Bergen op Zoom staat vol kleurrijke bouwsels en poppetjes van het bekende speelgoedmerk. Hij zet bestaande pakketten in elkaar, maar ontwerpt ook zelf. Daar doen sommige mensen wel eens lacherig over. Onterecht, vindt Lokker zelf. Want Lego is voor hem meer dan alleen maar speelgoed.

Zoals bij veel Lego-fans begint de verzameling van Lokker in zijn kindertijd. “Mijn vader heeft me op heel jonge leeftijd al met Lego laten spelen. Sindsdien ben ik het over gaan nemen,” vertelt hij, omringd door de kleurige bouwwerken. “Op een gegeven moment kom je ook op een leeftijd dat je zelf wat centjes gaat verdienen en het ook dus zelf gaat kopen. En ja, ik durf wel te zeggen dat ik er een klein beetje in door ben gedraaid,” grijnst hij. “Ik vind het superleuk. Je kan er alle kanten mee op.”

Volwassen sets met volwassen gebouwen

Lokkers houdt van de ontelbare mogelijkheden die de bouwsteentjes bieden. “Als je een keer een idee hebt: je kan het er mee bouwen. En daarmee ben je super flexibel. Ik ben sowieso altijd wel redelijk creatief geweest,” vertelt de Bergenaar. Vanaf het moment dat hij genoeg geld verdiende, schakelde hij dan ook al snel over naar de grotere bouwdozen.

“Ik heb heel veel modulaire gebouwen. Dat zijn de wat meer volwassen sets eigenlijk,” legt hij uit. “Dat zijn schaalmodellen van bijvoorbeeld gebouwen in Parijs en Amsterdam. Ik heb ook wat grotere Starwars schepen. Ik heb ook de landmarks, dus de Taj Mahal bijvoorbeeld en zoals achter mij de Tower Bridge van de Big Ben.”

Zelfbedachte bouwprojecten

Het gaat bij deze passie voor Lego niet alleen om het bouwen, maar ook om de verzameling. De bouwprojecten zijn waardevolle bezittingen. “En als kers op de taart wat oudere sets, ook wat oudere collecties. Soms in doos, soms niet in doos,” zegt Lokker trots. En elke verzamelaar weet dat het nogal wat uitmaakt of je de originele dozen nog hebt. “Dat is natuurlijk ook een waarde in euro’s. Daar ga ik gewoon heel eerlijk in zijn. Maar er is ook natuurlijk een waarde van kijk wauw, hier zijn er maar nog een gelimiteerd aantal van over.”

Nabouwen wat Lego heeft bedacht is leuk. Maar als de passie groter wordt, mag ook de uitdaging wel wat groter. Daarom bedenkt Lokker ook zelf nieuwe bouwprojecten. “Ik verzin zelf ook gebouwen, waaronder dus ook recentelijk nog een heel groot project afgemaakt met een treinstation. Dat is eigenlijk vrijwel 100 procent uit het hoofd. Wel eerst op de computer gedesigned, omdat het zo kolossaal is. En vervolgens in de praktijk gaan uitwerken.”

Nieuw project: een achtbaan

Na de gebouwen en ruimteschepen van Starwars ligt de volgende klus al weer te wachten. “Op dit moment ben ik bezig met een hele grote achtbaan, die ik eigenlijk helemaal ook naar eigen idee ga bouwen,” vertelt Lokker trots. “En in de toekomst wil ik ook veel meer gaan doen met het zelf ontwikkelen en zelf gaan ontwerpen.  Wellicht van bestaande gebouwen, maar ook van volledig eigen idee.”

De creativiteit, het bedenken van niet-bestaande bouwwerken, het steentje voor steentje ontwerpen op de computer: het zijn belangrijke vaardigheden die verder gaan dan met blokjes spelen. “Vooral als je een beetje op tienerleeftijd zit, dan wordt dat vaak lacherig ontvangen. Nog steeds hoor, ook in de wat oudere doelgroep.” Lokkers hoopt dat dit gaat veranderen nu er meer aandacht is voor Lego-bouwers en voor alles wat je kunt doen en maken met de bouwblokjes.

“Kijk, het is meer dan speelgoed”

“Je ziet het steeds vaker op social media. Je ziet het in het nieuws. Je ziet het eigenlijk overal wel een beetje voorbijkomen. Ik denk wel dat het de blik gigantisch heeft veranderd en dat mensen ook gaan inzien dat je er toch ook echt wel hele gave dingen mee kunt maken,” zegt Lokker. “Dat is ook wel een beetje de reden dat ik ook op social media wat meer actief ben. Om toch te laten zien: kijk, het is meer dan speelgoed.”