Bergen op Zoom

Rick speelt alle instrumenten zelf in eenkoppige dweilband

Maarten Elst Maarten Elst

De vastendavendcovers van Brass Covers NL al eens gehoord? Het nummer is niet door zes of acht muzikanten ingespeeld, maar slechts één. Bergenaar Rick van den Brink speelde in zijn woonkamer de partijen van alle instrumenten van de bekendste vastenavendnummers in en mixte het tot negen herkenbare covers. Op zijn YouTubekanaal Brass Covers NL zijn de eerste resultaten van middagen hard ploeteren hoorbaar. 

Door: Maarten Elst

Van den Brink heeft een arsenaal aan muziekinstrumenten uitgestald in zijn woonkamer. Een sousafoon, trompet, snaredrum, het is allemaal onderdeel van zijn jongste hobby. ,,Ik kan een hele band imiteren”, lacht hij. ,,Ik zeg niet dat ik het allemaal even goed kan, maar de basics om een nummer te laten klinken, dat lukt me wel. Ik had alle instrumenten onder mijn bed liggen en wilde alles proberen. Normaal gesproken hoor je tijdens het oefenen alles apart, maar hoe vet zou het zijn als ik alles samen zou voegen tot een geheel?”

Computergeluid niet optimaal

De Bergenaar kwam op het idee bij het uitschrijven van zijn bladmuziek voor de vastenavend. In het automatische gegenereerde mixprogramma waar Van den Brink zijn liedjes in schrijft, klonken de tonen te veel computergestuurd waardoor hij besloot zelf maar de partijen te oefenen. ,,Ik heb het ingespeeld, afgemixt en het klonk eigenlijk wel samenhangend. Vervolgens heb ik het online gezet zodat iedereen ernaar kan luisteren. Zeker nu in een vastenavendperiode die er mogelijk niet gaat zijn, is het wel leuk om alsnog in de vastenavendstemming te komen.”

Stappenplan

Van den Brink werkt volgens zijn eigen stappenplan. ,,Eerst schrijf ik de bladmuziek van de partijen uit via mijn laptop, daarna speel ik de bas in, eigenlijk de basis. Daarna het slagwerk”, vertelt de muzikant. ,,Vervolgens speel ik spoor voor spoor de overige partijen in zodat ik een hele band heb. Daarna is het de partijen afmixen en masteren tot een geheel.”

Bennie Solo

Op een eenkoppige dweilband door de straten van Bergen op Zoom hoeft voorlopig nog niemand te rekenen. ,,Als Bennie Solo op pad? Nee, dat gaat niet gebeuren”, zegt Van den Brink. ,,Alles is online te luisteren. Bij een dweilband gaat het ook niet puur en alleen om muziek maken, je doet het samen of je doet het niet. Als de vastenavend weer doorgaat, pak ik gewoon alleen de sousafoon mee en sluit ik aan bij mijn eigen complete dweilband.”