Putte

Rico van Damme wint in Putte en blijft eerste in Woensdrechtse Wielerzomer

Vlnr Remco Schouten, Rico van Damme en Hidde van Veenendaal (foto Leon Verbraecken)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Rico van Damme uit Yerseke heeft zijn positie in de Woensdrechtse Wielerzomer versterkt. Zaterdag won hij in Putte de derde wedstrijd van het criterium. En hij heeft nu met 124 punten een ruime voorsprong op de nummer twee, Remco Schouten, die op 106 punten staat. Er zijn nog twee wedstrijden in de Woensdrechtse Wielerzomer: zaterdag 2 oktober in Hoogerheide en zondag 10 oktober in Huijbergen.

Het was een bloedsnelle wedstrijd zaterdag. “Met een peloton van ruim 30 renners werd er vanaf de eerste ronde ingevlogen. De snelheid lag al direct hoog op het mooi geasfalteerde rondje in Putte,” beschrijft de organisatie het criterium van afgelopen weekend. Maar na de tiende ronde kwam er een duidelijke schifting in het peleton.

Ik wilde als eerste uit de laatste bocht komen

Tien sterke renners vormden een kopgroep en reden weg van het peleton. De kopgroep bestond uit Rico van Damme, Hidde van Veenendaal (die vorige week zondag de sterkste was in de Ronde van Midden-Brabant), Timo de Jong (die vorig jaar de Woensdrechtse Wielerzomer heeft gewonnen en donderdag de profkoers in Stekene won), Niels Overvoorde, Hans Dekkers (die twee weken geleden de rit in Ossendrecht won), Nils Wolffenbuttel, Remco Schouten, Guillaume Visser, Kevin Huskens en Eloy Raas. “Een sterke kopgroep met renners in vorm die niet voor elkaar onderdeden,” aldus de organisatie.

Door het hoge tempo was het lastig om elkaar af te schudden. “Timo de Jong en Hidde van Veenendaal probeerden het nog in een van de laatste ronden, maar kregen direct de anderen renners in het wiel. Dus was het wachten op de eindsprint van een kopgroep van 10 renners,” vertelt de organisatie. Van Damme had daar al rekening mee gehouden en wist hoe hij het wilde aanpakken. “Ik wilde als eerste uit de laatste bocht komen,” legde hij uit. Na wat wringen en dringen lukte hem dat ook. Schouten en Van Veenendaal konden hem nog wel volgen, maar de anderen niet meer.

Dat is ook waar ik voor ga

Uiteindelijk kon Van Damme in de eindsprint de zegen pakken. En daarmee ook zijn leidende positie in het klassement verstevigen. “Dat is ook waar ik voor ga,” aldus een tevreden Van Damme. Schouten pakte in Putte de tweede plaats en staat ook tweede in het klassement. Van Veenendaal ging zaterdag als derde over de finish. Maar in het klassement is die plek voor Dekkers. De volgende wedstrijd van de Woensdrechtse Wielerzomer is op zaterdag 2 oktober.