Steenbergen

Rien (72) is wereldkampioen rikken: ‘Ik kan het nog steeds niet geloven’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

De verbazing is nog steeds groot, net zoals het ongeloof: Rien Helmons (72) uit Steenbergen is wereldkampioen rikken! Tijdens de wereldkampioenschappen in Sint-Michelsgestel wist Rien alle tegenspelers af te troeven en kroonde hij zich tot ware koning.

Volgens Rien waren er een kleine 200 deelnemers die de titel van wereldkampioen probeerden te bemachtigen. “Het toernooi duurde wel een hele dag. Het begon in de ochtend, ‘s middags kregen we een heerlijke lunch en aan het einde van de middag was de finale.” Dat hij uiteindelijk als winnaar uit de bus komt, maakt hem ontzettend trots. “Ik kan het nog niet geloven”, meent Rien.

Finale wereldkampioenschappen rikken

“Als ik heel eerlijk ben had ik het écht niet verwacht. Er deden veel mensen mee en het niveau van de deelnemers was hoog.” Nadat Rien de finale wist te winnen kwam hij in nóg een finale terecht. “Online werd er ook gerikt. De twee beste van het offline evenement moesten het opnemen tegen de twee beste van de online wedstrijd.”

De wedstrijd was spannend, maar uiteindelijk wist ook Rien deze titel te bemachtigen. “Ik mag mijzelf hybride wereldkampioen noemen”, vertelt hij met een lach van oor tot oor. Bij het evenement had Rien al veel support van onder andere een goede vriend en zijn zus Els. Rien zijn vrouw kijkt thuis op de iPad de finale. “Het was erg leuk en spannend om het op deze manier te kunnen volgen”, vertelt Jenny.

Dagelijkse bezigheid

Rien is dagelijks bezig met het kaartspel. “Als ik even niks te doen heb, dan ga ik lekker rikken.” Vaak speelt de 72-jarige Steenbergenaar op zijn iPad. “Dat vind ik erg leuk en gezellig om te doen.” Online ontmoet hij dan ook nieuwe vrienden. “Buiten het rikken bellen we ook wel eens elkaar op om te vragen hoe het gaat. Dat is geweldig!”

Ook rikt Rien graag met een clubje bij de handbalvereniging in Heerle. “Het zijn vooral allemaal ouderen, maar dit vind ik niet erg. Iedereen is altijd lekker vrolijk.” Als het rikken voorbij is begint het ‘na-kaarten’. Dan komen een borreltje en bitterballen op tafel. “Tel er dan maar anderhalf uur bij hoor”, lacht Rien.

Aandacht voor rikken

Waar het rikken vroeger populair was in Brabant, ligt dit tegenwoordig wel wat anders, weet ook Rien. “Ik vind het ontzettend jammer dat het zo erg afneemt, want het is zo’n leuk spelletje.”

Het rikken is er bij Rien met de paplepel ingegoten. “Vroeger kwamen na het eten de kaarten meteen op tafel. Helaas is dit tegenwoordig anders. De gezinnen zijn kleiner en mensen hebben andere bezigheden.”

Om rikken weer een beetje populair te maken wil de huidig wereldkampioen de Nederlands Kampioenschappen (NK) naar het Brabantse Heerle halen. “Binnenkort horen we of dit lukt. Het gaat nu tussen Oost en West-Brabant.”

Wereldkampioen Rikken Rien
Wereldkampioen Rien neemt de prijzen in ontvangst.