Rijsbergen

Wielertoertocht ‘Rijsbergen Demarreert’ gaat los

Fietsers proosten op een goede fietstocht bij Rijsbergen Demarreert

Marieke Boot Marieke Boot

Zondag 23 juni is het zover, dan vindt alweer de zesde editie plaats van de Wielertoertocht in Rijsbergen. Dit keer onder een nieuwe naam, Rijsbergen Demarreert. Het is een sportieve toertocht voor jong en oud, met vijf routes door het mooie Brabant heen.

Het doel is om zoveel mogelijk recreanten en ervaren sportievelingen op de fiets te krijgen. Organisator Nico Mathijssen vertelt hoe het idee van deze toertochten is ontstaan. “Wij, de organisatoren, zijn oud-voetballers, maar door blessureleed kon er niet meer gevoetbald worden. Om toch de sportiviteit erin te houden, ontstond het idee om te gaan fietsen. Mede omdat Rijsbergen een ware wielergeschiedenis heeft. Er komen maar liefst elf professionele wielrenners uit het dorp. Het is mooi om er een evenement van te maken, zo laten we zien dat Brabant heel veel te bieden heeft.”

Goed bezocht evenement

“Vanaf de eerste editie was het evenement al goed bezocht. Er deden in 2017 al meer dan 1000 deelnemers mee. In de afgelopen jaren zien wij ook deelnemers vanuit het hele land. Het leukste is dat deze deelnemers zo enthousiast zijn, dat ze graag het jaar erop terugkomen, ”zegt Mathijssen enthousiast. De verwachting is dat deze zondag het deelnemersaantal op meer dan 1200 zal uitkomen.

Meer dan een toertocht

Bij de uitgestippelde routes is rekening gehouden met al het moois wat Brabant te bieden heeft. Vanaf de verharde fietspaden zijn schitterende uitzichten over het Brabantse landschap. “De vijf routes zijn goed uitgedacht en zijn elk jaar anders. Een aantal routes leiden dit jaar vanuit Rijsbergen richting de Biesbosch, waarbij steden niet gekruist worden. Er is speciaal gedacht aan de sportieve e-bikers, wat uniek is in zijn soort,” licht Mathijssen toe. “Er is ook een familieroute uitgezet, met een route van 25 km. Zo kan jong en oud deelnemen aan dit prachtige evenement. Ook zijn wij als bestuur erg blij dat er aan dit evenement zoveel vrijwilligers meedoen. Maar liefst 175 vrijwilligers zijn onmisbaar voor het zo groots opzetten van de toertocht met een dagvullend programma.”

Veiligheid staat voorop

Mathijssen geeft aan dat veiligheid een zeer belangrijk onderdeel is van de hele dag. “Het is belangrijk om de deelnemers op veilige routes te laten fietsen, met verharde wegen. Wij hebben bovendien een grote groep verkeersregelaars ingeschakeld, om het deelnemende verkeer in goede banen te leiden.

Eén groot feest

Het is niet alleen maar genieten op de fiets, ook na de finish kan er volop genoten worden. Met elkaar. Op een speciaal daarvoor ingericht terrein, komen de deelnemers na afloop samen. De fietsers in de watten leggen, daar is de organisatie goed in. Aan lange tafels zitten bezoekers en fietsers samen te kletsen en een drankje te doen. Daarnaast is er livemuziek en hapjes. En niet te vergeten, een loterij met mooie prijzen. “Het is echt een dagje uit voor iedereen die meedoet. Dankzij de sponsoren kunnen we dit moois ook allemaal aanbieden,” aldus Mathijsen.