Roosendaal

Rita en Nikki zamelen kleding en schoenen in voor dakloze ziekenhuispatiënten

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Daklozen die terechtkomen op de Spoedeisende Hulp van het Bravis ziekenhuis in zowel Roosendaal als Bergen op Zoom, hoeven niet in hun vieze, natte kleding terug de straat op. Verpleegkundigen Rita en Nikki zamelen namelijk speciaal voor hen kleding en schoenen in.

Het initiatief startte zo’n drie jaar geleden, tijdens de coronaperiode. “We kregen een dakloze patiënt op de Spoedeisende Hulp waarvan zijn kleren compleet doorweekt en kapot waren. Die kon hij niet aanhouden, dus toen hij het ziekenhuis weer mocht verlaten had hij een ziekenhuispak aan”, begint Rita.

Maar zo’n ziekenhuispak is helemaal geen goede kledingvervanger. “Toen hij een paar dagen later wegens omstandigheden weer terugkwam bij de Spoedeisende Hulp, had hij nog steeds datzelfde ziekenhuispak aan.” Dat maakte iets los bij Rita en Nikki, en dus besloten ze bij collega’s rond te vragen of zij misschien wat kleding en schoenen wilden doneren.

Hulp van collega’s

Aan die vraag werd gehoor gegeven. “We kregen zóveel kleding”, vertelt Nikki. “Collega’s hebben niet alleen in hun eigen kasten gekeken, maar ze hebben ook hulp ingeschakeld van hun familie en vrienden. We moesten op een gegeven moment gewoon zeggen dat we geen kleding en schoenen meer aan konden nemen.”

In beide ziekenhuizen staat een grote kast vol met kleding en schoenen. “De mensen aan wie we kleding geven schrikken soms gewoon een beetje omdat er best wat merkkleding tussen zit. Ze zijn echt heel verrast en dankbaar”, vervolgt Rita. “En het zijn echt vooral kleren voor de tijd van nu. Lange broeken, truien, shirtjes en schoenen. De mensen kunnen met droge, warme kleding weer naar buiten”, vult Nikki aan. Het initiatief heeft zelfs een naam gekregen: het Leger des Bravis.

Steentje bijdragen

De afgelopen drie jaar hebben Rita en Nikki al heel wat mensen van schone kleding voorzien. “We zien vrij vaak patiënten die gewoon niks hebben. Ze met een papieren ziekenhuispak terug de straat opsturen, dat gaat tegen onze principes in. We vinden het heel belangrijk om ze op deze manier toch een beetje te kunnen helpen”, aldus Nikki.

Doneren aan het Leger des Bravis is niet nodig.