Nispen

Robotland laat kinderen vlak over de grens kennismaken met techniek

Maarten Elst Maarten Elst

Op een steenworp afstand van de Nederlandse-Belgische grens bij Nispen is de afgelopen jaren hard gewerkt aan de realisatie van Robotland. In het interactieve pretpark, gelegen tegenover het treinstation van Essen, kunnen jong en oud kennismaken met techniek. Wel moeten bezoekers nog even geduld hebben, de feestelijke opening op 1 november is vooralsnog uitgesteld. Wanneer de coronacijfers dalen, hoopt ondernemer Luc Van Thillo scholen, gezinnen en techniekfreaks te verwelkomen.

,,Robotland is een technologiepark waar fun heel belangrijk is”, vertelt ondernemer Luc Van Thillo. ,,We willen mensen in contact brengen met de nieuwste technologieën die op de markt zijn en ze ermee laten werken, laten testen. Technologie moet iets leuks zijn.”

Douaneloods

Robots, kobots, drones, zeppelins, vliegtuigsimulators, het is allemaal te vinden in Robotland vlak over de grens in de oude douaneloods in Essen. ,,Deze loods diende vroeger als douaneloods. Pakketten kwamen hier per trein aan en werden zo doorgevoerd naar Nederland. Maar ook dieren werden hier uitgeladen om in quarantaine te gaan, iets wat we vandaag de dag kennen met mensen na een mogelijke besmetting”, vervolgt Van Thillo.

,,Die loods stond heel lang leeg, die loods hebben we samen met de gemeente volledig gerenoveerd tot de laatste cent toe. Vervolgens heeft de gemeente een exploitant gezocht, een wedstrijd die wij met Robotland hebben gewonnen. Nu, zo’n vijf jaar later, zijn we klaar met funpark Robotland.”

Deuren nog gesloten

Een feestelijke opening met daaropvolgend een volgeboekte herfstvakantie blijft echter uit in Essen. Door de coronacrisis moet Van Thillo de deuren vooralsnog gesloten houden. Enkel zoon Vince test de tientallen technische spelletjes uit. ,,Maandag en dinsdag zullen, zodra het coronavirus weggevaagd is, de sluitingsdagen zijn voor onderhoud en te kuisen”, vertelt Van Thillo.

,,Op woensdagmiddagen gaan de deuren open. Op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag is het open voor publiek. Robotland is geënt op gezinnen en scholen die graag kennis willen maken met techniek. We hopen zo snel mogelijk iedereen hier te kunnen verwelkomen.”

Robotland is te bezoeken op Hemelrijk 36, 2910 te Essen.