Robotvis van Bergse jeugd moet microplastic gaan bestrijden
Een vis die door middel van zonnepanelen en sensoren microplastic uit het water haalt. Het klinkt als een idee van een geniale uitvinder, maar het is het ontwerp van zeven leerlingen van basisschool De Aanloop en twee leerlingen van middelbare school ’t Rijks uit Bergen op Zoom. Met dit ontwerp wonnen zij pasgeleden de Innovation Award bij de First Lego League. Op basisschool De Aanloop leggen de ‘Povo Duckies’ uit waar het idee vandaan komt.
Op de basisschool hebben de leerlingen van het team een hoop materialen uitgestald om te laten zien wat het project allemaal inhoudt. Met behulp van een echte Lego-vis, een wand met informatie en een prototype legt Maxime – een van de leerlingen van basisschool De Aanloop – uit wat de wedstrijd precies inhield. “In de First Lego League moet je door middel van een robot een aantal missies op een speelveld voltooien.” Daarnaast gaat het team aan de slag met een innovatieproject wat met het overkoepelende thema te maken heeft. “Het thema was dit jaar ‘Submerged‘, waardoor de meeste innovatieprojecten met water te maken had.”
Robotvis tegen microplastic
Het idee achter het ontwerp komt voort uit het Great Bubble Barrier project, waarbij grote stukken plastic uit de zee wordt gehaald. “Wij hebben dus iets verzonnen wat als het ware achter dit project in rivieren ingezet kan worden”, gaat Maxime verder. De robotvis van de ‘Povo Duckies’ moet namelijk microplastic uit de rivieren gaan halen. Daar komt behoorlijk veel techniek bij kijken. “In het ontwerp maken wij onder meer gebruik van zonnepanelen, verschillende sensoren en materialen zoals siliconen.”

Het idee bestaat uit een vis die aan de buitenkant volledig uit zonnepanelen bestaat. Zo wekken deze zonnepanelen energie op voor de werking van de vis. “In de vis zitten sensoren die detecteren wanneer het robotdier microplastic tegenkomt”, legt Maxime uit. Op dat moment gaat de bek open en haalt de vis het microplastic uit het water met een ingebouwde filter. Aan de hand van een ander prototype laat het team zien hoe de filter geleegd kan worden. “De vis zwemt door een station waar de vieze filter vervangen wordt door een schone filter”, demonstreren de leerlingen. De vieze filters worden in het station automatisch geleegd en gereinigd, zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden.

Winnaar Innovation Award
Met het ontwerp won het team dus de Innovation Award bij de First Lego League. Daar waren zij allemaal ontzettend blij mee, zegt Thijmen – ook leerling van De Aanloop. Nu is de droom om de vis ook werkelijkheid te laten worden. “Het liefst willen wij over een aantal jaar kunnen zeggen: kijk, dat is onze vis.” Om dat ook echt te realiseren, heeft het team al contact gehad met verschillende bedrijven die positief naar het project kijken. Zo heeft een bedrijf al toegezegd dat het de siliconen voor in de vis kan leveren en is er zelfs al een bedrijf gevonden waar de vis getest kan worden. Daarom gaat het team, nu de wedstrijd eigenlijk afgelopen is, toch verder met het project.
Jeannine van Meel, één van de begeleiders van het team, vindt dat alleen maar mooi om te zien. “De bedrijven waar wij allemaal geweest zijn, gaven ook aan dat wij dit idee echt niet mogen laten liggen. Zij zien hier echt potentie in.” Het belang van het opruimen van microplastic is namelijk aan de orde. Een volwassene eet namelijk per week ongeveer vijf gram aan schadelijk microplastic op. “Dat staat gelijk aan ongeveer één hele pinpas”, zegt Fenne, ook zij is leerling van de basisschool. Jeannine geeft aan dat de kinderen enthousiast genoeg zijn om verder te gaan met het idee.
Nieuwe fase
Het proces gaat nu dus een nieuwe fase in. Jeannine gaat samen met haar medebegeleiders Monica Castillo en Johan Pietjouw eerst inventariseren welke kinderen door willen gaan met het project. Er zit namelijk behoorlijk wat tijd in om het allemaal uit te werken. “Vanuit daar kunnen wij dan gaan kijken hoe wij de vis verder kunnen gaan uitwerken.” En wie weet kunnen Amnah, Thijmen, Fenna, Maxime, Alfonso, Mick, Jens, Meike en Sem hun vis dan ook echt in een rivier laten zwemmen.
