Bergen op Zoom

Rockband BUNKER klaar om de wereld te veroveren

Emma Janvier Emma Janvier

BUNKER is druk bezig met zichzelf op de kaart zetten. Alle vijf de bandleden van de Bergse rockband studeren nog, maar dat houdt ze niet tegen om zo veel mogelijk op het podium te staan. Met als doel ooit op festivals over heel de wereld te spelen.

“Eigenlijk zie je aan alles wel dat wij gewoon een vriendengroep zijn”, vertelt leadzanger Joep. De rest van de band knikt instemmend. “Chaos omschrijft ons het beste denk ik”, vult gitarist Liam aan. De vijf vrienden zitten naast elkaar in een repetitieruimte van de Rock Academie. Ze leerden elkaar jaren geleden op de middelbare school kennen. Tijdens de Coronaperiode besloten ze een band te beginnen.

Bergen op Zoom als inspiratiebron

Anderhalf jaar geleden kwam de eerste single ‘Not Today’ uit en hun tweede single ‘This City Burns’ is ook al te vinden op de Spotify pagina van de band. Joep schrijft alle liedjes en vertelt waar hij zijn inspiratie vandaan haalt: “Ik schrijf veel over Bergen op Zoom, daar zijn we bijna allemaal opgegroeid. Zeker als je een passie voor muziek hebt is daar niet veel te beleven en ik heb me er vaak claustrofobisch gevoeld.”

In de basis moet het pop zijn, maar dan wel met een muur van gitaren er overheen.

Gelukkig schrijft hij ook over positieve ervaringen: “Elk liedje schetst een andere situatie, ik schrijf ook vrolijke muziek hoor. Het gaat eigenlijk over alles, bijvoorbeeld meiden die je tegenkomt.” Hoewel de band rockmuziek maakt, vinden ze het wel belangrijk dat de liedjes in de basis pop zijn. “In de basis moet het pop zijn, maar dan wel met een muur van gitaren er overheen.”

Festival act

De band heeft al heel wat ervaring met live shows. Zo hebben ze afgelopen jaar onder andere op Brand Parkies, Wantijpop en Popcentrale gespeeld en zijn ze de supportact van Wild Romance geweest in Gebouw T. “Wij zijn wel echt een festival act, denk ik. Onze muziek en doelgroep past daar ook wel goed bij”, legt Joep uit. Skip is het met hem eens: “Het lange termijn doel is toch wel door het buitenland reizen en ons brood verdienen met muziek maken.”

We gaan ons niet aanpassen voor een paar views, we zijn gewoon wie we zijn.

Maar voor het zo ver is zijn ze eerst druk bezig met naamsbekendheid opbouwen. “Ik ben veel bezig met BUNKER online neerzetten”, vertelt drummer Damian. “We zijn niet echt een typische ‘TikTok band’, dus onze video’s doen het niet altijd even goed, maar we gaan ons zeker niet aanpassen voor een paar views. We zijn gewoon wie we zijn.”

Eurosonic Noorderslag

Vanuit de Rock Academie is de band afgelopen januari uitgekozen om te spelen op de Penguin Radio Showcase, dat is een bij-evenement van Eurosonic Noorderslag. “Noorderslag is het grootste muziekfestival van Europa voor nieuw talent, dus hopelijk staat we daar volgend jaar.” De jongens hebben in ieder geval al kunnen proeven van het festivalleven en zijn klaar voor meer. “Komend jaar staan we op meerdere festivals en brengen we onze eerste EP uit. Hou ons dus vooral in de gaten!”