Wouw

Rockin’ Wouw hoopt op opleving fifties en sixties bij jongere generaties

Een drukbezocht Rockin' Wouw in 2019

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Muziek uit de jaren ’80 krijgt dankzij de Netflixhit Stranger Things weer een opleving. Het nummer Running Up That Hill (A Deal With God) van Kate Bush staat momenteel zelfs op nummer vier in de Billboard Hot 100, de belangrijkste hitlijst van de Verenigde Staten. Walter Voorheijen (44) uit Wouw hoopt daarentegen op een opleving van de jaren ’50 en ’60. “In mijn ogen is dat ‘echte’ muziek.” Hij probeert hier daarom met zijn gratis festival Rockin’ Wouw een steentje aan bij te dragen. Zaterdag wordt alweer de vijfde editie georganiseerd op de Markt.

Walter is van kleins af aan beïnvloed door de fifties en sixties. Zijn inmiddels overleden vader was namelijk helemaal weg van jukeboxen en oldtimers. De muziek van Buddy Holly, The Rolling Stones en Fats Domino werd thuis grijs gedraaid. “In die tijd was alles mooier. In mijn ogen is dat ‘echte’ muziek, zonder samples.”

Virus

Walter mocht eens per jaar met zijn vader mee naar Rock around the jukebox in Rosmalen. Daar keek hij zijn ogen uit. Inmiddels staat hij zelf op de grootste fifties en sixtiesbeurs van Europa. “Maar het ‘virus’ ontstond pas echt toen ik als vijfjarige de documentaire This is Elvis op televisie zag.”

Sinds een aantal jaar organiseert hij, samen met compagnon Niels Bakker, de Elvisdag in Kruisland. In 2016 raakten ze aan de praat met Maurice Broeren, eigenaar van Café-Zalen Donkenhof in Wouw. Daar stopte een evenement en de twee wilden graag in dat gat springen.

Na wat sparren met de uitbater kregen ze uiteindelijk groen licht voor een jaren ’50 en ’60-evenement: Rockin’ Wouw. De bezoekersaantallen zijn de afgelopen jaren flink opgelopen. “We zijn van een feestje bij het plaatselijke café naar een festival gegaan.”

Nederlandse Elvis

Drie bands laten het publiek zaterdag swingen op rock en rollmuziek. Ook Toon en Maria, het koppel van De Dansmarathon op SBS6, zullen hun moves laten zien. Frank Anthony, die meerdere keren op Lowlands stond, betreedt na twee jaar afwezigheid weer het podium. “Hij wordt ook wel de Nederlandse Elvis genoemd.”

Verder is er een platenbeurs, een foto-expositie in de kerk en staan er oldtimers en jukeboxen opgesteld. “Zodra jongere generaties dit zien, horen en beleven gaan ze deze muziek hopelijk opzoeken op Spotify en het meer waarderen.”

Lees ook: Rockin’ Wouw neemt je mee terug naar de jaren 50 en 60