Bergen op Zoom

Rolschaatskampioen Sylvia (29) traint jongeren voor Europe Cup in Bergen op Zoom

Rolschaatskampioen Sylivia Pistorius tijdens een van haar wedstrijden | Foto: Raniero Corbelletti

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Ruim honderdzestig deelnemers rolschaatsen in de eerste week van oktober in het sportcentrum aan de Boulevard in Bergen op Zoom. De Cup of Europe Roldance wordt daar dan namelijk georganiseerd. Sylvia Pistorius (29) uit Ossendrecht won zelf zestien keer het NK, werd vijfde tijdens het EK en zevende op het WK. Inmiddels traint ze anderen voor de wedstrijd in oktober. “Er is power en persoonlijkheid voor nodig.”

Vorig jaar reed Sylvia haar laatste wedstrijd, in Paraguay. Toch trekt ze nog dagelijks haar rolschaatsen aan om anderen te trainen. Ze is namelijk een van de weinige trainers in Nederland. Er zijn maar een stuk of elf rolschaatsclubs, onder meer in Hoogerheide en Bergen op Zoom.

Historisch

“Je hebt power en persoonlijkheid nodig,” geeft Sylvia haar leerlingen mee. Een aantal van hen proeven in oktober voor het eerst aan het kampioenschap, “maar er zitten zeker kanshebbers tussen.”

Leerlinge Quinty van Laren (14) is overigens uitgesloten van deelname aan de Cup, omdat zij twee weken geleden Europees kampioen werd in Andorra. “Historisch voor Nederland, zeker voor zo’n onbekende sport,” vindt Sylvia.

Vloeiende bewegingen

De Ossendrechtse trainster voorspelt dat bezoekers van 3 tot en met 8 oktober veel snelle en vloeiende bewegingen kunnen verwachten in het sportcentrum.

Sylvia geeft haar leerlingen mee om goed op hun techniek te letten en zich vol overtuiging te laten zien. “Als ze alleen op de baan staan, proberen ze een verhaal te vertellen op muziek, waar ze hun gevoel in kwijt kunnen. Ze zijn gefocust op elke stap die ze zetten. Daar kan ik echt kippenvel van krijgen.”