Bergen op Zoom

Rolstoelers met een verstandelijke beperking kunnen de boom in

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Verstandelijk beperkte bewoners van S&L zorg kunnen dankzij een initiatief van vrijwilligers iedere maand boomklimmen. Ook mensen die van een rolstoel afhankelijk zijn, kunnen de boom in bij de klimclub die woensdag op het Lambertijnenhof neerstreek.

De klimclub is een idee van medewerker Wendy Nederpel en vrijwilliger Olaf Suchorski. Tijdens de coronacrisis wilden zij zorgen voor wat extra vermaak voor de bewoners van S&L Zorg. Ze namen hun klimspullen mee naar het werk en zo ontstond een echte klimclub. Ook bewoners in een rolstoel mogen deelnemen.

Nederpel en Suchorski zijn zelf fanatiek klimmers en doen samen al jarenlang vrijwilligerswerk bij de jeugdbeweging. “We weten heel goed hoe we veilig en verantwoord kunnen klimmen en hebben daarnaast veel klimspullen thuis. Hier wilden we gebruik van maken”, licht Suchorski toe.

Waar Nederpel en Suchorski eerst klommen met bewoners zonder fysieke beperking, leek het ze leuk om bewoners in een rolstoel dezelfde ervaring te geven. Samen met de fysiotherapeut zochten ze uit hoe ze hiervoor konden zorgen. Dankzij hun jarenlange klimervaring en de kennis die ze hadden verkregen van specialisten, konden ze deze gave ervaring ook voor bewoners in een rolstoel mogelijk maken.

Het S&L-project De Leukste Plek is uitgegroeid tot een heuse klimclub. Inmiddels hebben al vele bewoners zich aangemeld om iedere eerste woensdag van de maand te komen klimmen.