Bergen op Zoom

Roncalli maakt film over Dirk en zijn leven met spierziekte

Foto: Roncalli Scholengemeenschap

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Dirk Hugens is pas 17 jaar oud en is nu al de ster in een film. De documentaire is gemaakt door mede-scholieren van Dirk van scholengemeenschap Roncalli in Bergen op Zoom.

Dirk Hugens heeft een spierziekte, SMA, en zit in een rolstoel. Medelijden hoeft hij niet. In plaats daarvan heeft hij met zijn vrienden een film gemaakt over zijn leven. Omdat zijn leven zo gek nog niet is. En om geld in te zamelen voor de stichting Spieren voor Spieren. De documentaire gaat op woensdag 10 april in première op het Roncalli.

Grijns

De vriendengroep wil in de documentaire laten zien waar Dirk tegen aanloopt in zijn leven met een spierziekte. Volgens Dirk is dat namelijk allemaal niet zo erg als het lijkt. “Ik moet er het beste van maken, maar dat moet iedereen toch? School stuurde me naar een wedstrijd van Feyenoord”, grijnst hij, “dat was me niet gelukt als ik gezond was.”

Dirk maakte de film met zijn beste vrienden: Vera Havermans (14), Niels Augustijn (17), Sieb Martens (15) en Milou van der Ploeg (17). Zij wisten Dirk ervan te overtuigen filmster te worden om geld in te zamelen voor Spieren voor Spieren. “Ik sta niet zo graag in de belangstelling”, bromt Dirk, “maar als het dan toch moet, dan liever positief dan negatief. En als ik door in de belangstelling te staan kan laten zien dat mijn leven zo erg niet is, dan doe ik het graag.”

Welkom op Roncalli

Het was voor Dirk lastig een goede school te vinden, maar op het Roncalli voelt hij zich welkom en gehoord. Problemen worden snel opgelost.  Dirk heeft een begeleider van een speciaal zorgbureau die hem helpt als het nodig is en zijn vrienden die altijd voor hem klaar staan. “Het is toch bijzonder om een vriend als Dirk te hebben?” zeggen Niels, Sieb. Milou en Vera, “hij is een bekende Roncalliaan en hij heeft heel veel talent. Niet alleen als filmster, hij speelt ook magic flute en is een superkeeper bij rolstoelhockey. Het is echt geen straf om hem af en toe te helpen, en we kunnen altijd met elkaar lachen. Soms ook om elkaar, trouwens.”

Dirk is blij met de film en met het werk dat iedereen heeft gedaan. “Ik ben blij dat we zoveel steun hebben gehad bij het maken van de documentaire. Van ZuidwestTV bijvoorbeeld, dat ons hielp om alles mooi in beeld te brengen, maar ook van Roncalli. Ik ben Feyenoord-fan en we wilden heel graag in De Kuip filmen. Toen mochten we op kosten van school naar een wedstrijd. Dat is toch gaaf?”

Scholieren voor spieren

De documentaire over Dirk Hugens gaat op woensdag 10 april in première op het Roncalli in Bergen op Zoom. Vanaf dat moment is de film ook te koop op DVD. Meer informatie  en het programma van de avond staan op www.scholierenvoorspieren.nl. Daar kun je ook geld doneren of een kaartje kopen voor de première. De kaarten kosten 5 euro per stuk en zijn ook te koop bij de receptie van Roncalli. Je vindt het Roncalli aan het Tuinderspad 6 in Bergen op Zoom.