Geen regio geselecteerd

Rookverbod voor Kalmthoutse Heide omwille van brandgevaar

Maarten Elst Maarten Elst

De vier burgemeesters van de gemeenten van de Kalmthoutse Heide zijn het er over eens. Per direct voert het een rookverbod in op de heide. Het verbod maakt volgens de vier burgemeesters voor iedereen duidelijk dat roken, omwille van het brandgevaar, niet toegelaten is. Een recente brand vlak over de grens bij Brecht toonde al aan dat een onschuldig ogende oorzaak grote gevolgen met zich mee kan brengen. Met de gemeenschappelijke aanpak willen de vier burgemeesters een heldere en uniforme regelgeving in heel het gebied van het grenspark.

Eerder dit jaar zagen de burgemeesters op het militaire schietterrein in Brecht, op steenworp afstand van Kalmthout, een groot stuk natuurgebied in rook opgaan. Door een schietincident ontstond een verwoestende brand waarbij omwonenden moesten evacueren. Volgens de vier burgemeesters waarin grenspark Kalmthoutse Heide een stuk heeft liggen, is een dergelijk gevaar in het natuurgebied niet uitgesloten.

Initiatief uit Kalmthout

Ruim een maand geleden nam Lukas Jacobs, burgemeester van Kalmthout, het initiatief om op de Kalmthoutse Heide een rookverbod op te stellen. Al snel vond hij overeenstemming met de burgemeesters van buurgemeenten Essen, Stabroek en Woensdrecht. Zij sloten zich direct aan bij het initiatief van Jacobs. “Zo ontstaat er voor de bezoeker een heldere en uniforme regelgeving in heel het gebied Grenspark Kalmthoutse Heide. Ongeacht op welk grondgebied je je bevindt”, laat het viertal weten.

Martin Groffen, voorzitter van Grenspark Kalmthoutse Heide en voormalig wethouder van de gemeente Woensdrecht, is blij met de uniforme aanpak. “Voor bezoekers van het gebied is het onmogelijk om te weten in welke gemeente ze zich precies bevinden. Vandaar is het dan ook heel goed dat de burgemeesters elkaar snel hebben gevonden in een overkoepelende afspraak. Het is op die manier duidelijk en helder voor iedereen dat roken in Grenspark Kalmthoutse Heide niet toegelaten is omwille van het brandgevaar.”

Informatiebord

Wie het grenspark betreedt, stuit vooraf op een informatiebord waarop ook een indicatie voor het brandgevaar staat vermeld. Door middel van een kleurcode waarschuwt men al langere tijd over brandgevaar. Bij langdurige droogte en bij ongunstige wind maant die code met oranje of rood iedereen aan tot grote voorzichtigheid.

Zeker in het voorjaar is het risico op brand in de heide erg groot. Of er gerookt mocht worden bij een bepaalde kleurcode, was echter niet altijd duidelijk. Daarom schept het bestuur nu definitief helderheid voor het gehele Grenspark.