Oudenbosch

Rooms-katholieke relikwieën maken plaats voor bibliotheekboeken

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Kazuifels, misboeken en andere Rooms-katholieke relikwieën in de Basiliek hebben plaatsgemaakt voor kinderboeken, leestafels en computers. De bibliotheek maakt tijdelijk gebruik van de crypte van de 19e eeuwse kerk in Oudenbosch.

De reden dat de bibliotheek nu op deze unieke locatie zit is dat de Sint Annakapel grondig wordt verbouwd, legt Anky Brouwers van De Bibliotheek West-Brabant uit. “De verbouwing in opdracht van de gemeente Halderberge is dusdanig groot dat het een tijdje in beslag gaat nemen en dat we tijdelijk naar een andere locatie moesten verhuizen.”

Rooms-katholieke relikwieën

Tot voor kort stonden er vitrines met Rooms-katholieke relikwieën in de ruimte, weet Jan Bedaf, vrijwilliger in de Basiliek. “Het was voor de bezoekers van de basiliek eigenlijk wel aantrekkelijk om hier iets te vinden over de over de bouw van de basiliek en over de pastoors. Dus we vonden het eigenlijk wel jammer dat het toch allemaal voor minstens een jaar moest verdwijnen. Maar we hebben uiteindelijk wel mee gewerkt”, zegt hij. Eén van de redenen is de vergoeding die er tegenover staat. Een andere reden is dat de kerk graag mensen verwelkomt in het gebouw en in het aangrenzende winkeltje.

Heerlijke plek om te werken

De verhuizing had heel wat voeten in de aarde, zegt Anky Brouwers. “Wij hebben hier met een architect gekeken hoe we de ruimte het beste konden indelen. De boekenkasten moesten worden opgebouwd. Wij hebben wifi aan moeten leggen. Al met al heeft het bijna acht dagen gekost om te verhuizen.” Het resultaat mag er volgens haar zijn. “Ik vind het fantastisch. Ik ben sinds 2009 werkzaam hier in Oudenbosch. De andere locatie was wat soberder en hier door de witte kasten en door deze prachtige gewelven vind ik het een heerlijke plek om te werken. Ik zal hier de komende tijd met veel plezier zijn.”

Verbouwing

Naar verwachting duurt de verbouwing ongeveer een jaar tot anderhalf jaar. Hoewel Bedaf tevreden is over de indeling en de samenwerking, ziet hij ook wel uit naar het einde van de verbouwing. “Daarna richten we hier ons gebruikelijke museum weer in zodat bezoekers van de basiliek hier weer wat geschiedenis kunnen opsnuiven.”

De nieuwe tijdelijke locatie wordt op 2 september feestelijk geopend door een wethouder en de directeur van de bibliotheek. Ook worden er rondleidingen aangeboden door de Basiliek. De Crypte is via de zijkant van de Basiliek bereikbaar. Het adres is Pastoor Hellemonsstraat 2a in Oudenbosch.