Roosendaal

Roosendaal asfalteert fietspad Flaneerdijk op duurzame manier

Het fietspad aan de Flaneerdijk wordt op een duurzame manier geasfalteerd © Gemeente Roosendaal

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

De tegels van het fietspad aan de Flaneerdijk in Roosendaal worden vervangen door asfalt. Bouwbedrijf Dura Vermeer is woensdag begonnen met de werkzaamheden. De renovatie van het fietspad gebeurt op een duurzame manier, die uniek is in Nederland.

Voor de realisatie van het fietspad wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technieken op het gebied van “duurzame aanleg”. Het fietspad krijgt namelijk 100% gerecycled asfalt als onderlaag en de toplaag wordt een mengsel van asfalt en ecopave XL. Deze toplaag gaat twee keer langer mee dan een toplaag van normaal asfalt.

Om toekomstige wortelopdruk te voorkomen, gebruikt de aannemer Bio Based Plastic. Dit is gemaakt van restafval van suikerriet en wordt ook wel groen kunststof genoemd. De tegels van het fietspad die worden verwijderd zullen op andere plekken in de regio worden hergebruikt.

Pilot

De “duurzame aanleg” van het fietspad aan de Flaneerdijk is een pilot. Mocht deze een succes zijn, dan wil de gemeente deze manier van asfalteren op meer plekken toepassen en dan niet alleen voor fietspaden. De werkzaamheden duren ongeveer één maand. Het fietspad is tijdens de werkzaamheden afgesloten. Omrijden kan via de omliggende wijken.