Roosendaal

Roosendaal Danst! experimenteert met anderhalve meter afstand

Maarten Elst Maarten Elst

Dansen op anderhalve meter afstand. Niet alleen voor het publiek, maar ook voor de dansers zelf is het een hele uitdaging. Jacques van Meel, artistiek leider bij stichting Roosendaal Danst!, deed onderzoek naar de mogelijkheden die overblijven als de dansers elkaar niet aan mogen aanraken, elkaar toch moeten inspireren en ook afstand moeten houden tot het publiek. Hij heeft er een video over gemaakt.

“Dans is een kunstvorm waarbij tijd, kracht en ruimte door middel van het lichaam expressie en vorm geeft aan de menselijke emotie en de omgeving”, vertelt Van Meel. Volgens Roosendaal Danst! is het een uitdaging te dansen in de winkelstraten van de binnenstad, terwijl je anderhalve meter afstand moet houden van iedereen. En dan mis je nu ook nog de energie van het winkelend publiek en de sfeer van de terrasbezoeker. Het inspireerde Van Meel tot een korte video

‘Unieke ervaring’

Voor dansers Melany van der Steen en Martijn Weber is het een hele uitdaging. “We komen uit hetzelfde huishouden, dus daar gebeurt het weleens dat je de anderhalve meter niet aanhoudt. Maar zo op straat, voor de video de anderhalve meter afstand houden is soms toch lastig. Je moet elkaar goed aanvoelen, maar dat lukt ons wel. Het was een unieke ervaring, maar tegelijkertijd verlangen we terug naar het optreden voor publiek.”

Creatieve uitdaging

Roosendaal Danst! vindt de anderhalvemetersamenleving niet onmogelijk, maar juist een creatieve uitdaging. De ‘social distance’ beïnvloedt niet alleen het ruimtelijke aspect van de dans, maar ook het ritme en de energie. Juist dicht bij elkaar dansen op hetzelfde ritme geeft een stimulerend en positief gevoel. Niet alleen met carnaval, maar ook bij festivals dagen dansers en muzikanten het publiek uit om in een ‘flow’ te bewegen. Dit geeft ontlading, uiting aan persoonlijke emotie en ook mogelijkheden om te genieten van de verhalen van de kunstenaars.

Activiteiten in september

De video is een opstap naar september. Dan is het jaarlijkse festival van Roosendaal Danst! in Theater de Kring en in de openbare ruimten. “Hierna gaan we video’s maken omtrent het thema eenzaamheid”, verklapt Van Meel. “Natuurlijk is alles afhankelijk van de ontwikkeling van het virus. Tot die tijd werken we met de regels die het RIVM ons hebben gegeven.”

De video verschijnt binnenkort op de social mediakanalen van Roosendaal Danst!.