Roosendaal

Roosendaal gaat overlast en uitbuiting door overbewoning te lijf

Foto: Nationale Beeldbank

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Om te voorkomen dat er te veel mensen in één woning wonen, neemt de gemeente Roosendaal per direct maatregelen tegen overbewoning en het opdelen van huurwoningen in kleinere kamers. Zo willen zij overlast en uitbuiting verminderen.

“We zien een ongewenst maatschappelijk probleem ontstaan, dat nadelige gevolgen heeft voor inwoners en arbeidsmigranten”, laat wethouder Arwen van Gestel weten. Daarom wordt er nu actie ondernomen.

Druk op omgeving

Bij de gemeente komen namelijk signalen binnen dat tussen de 3800 en 5700 arbeidsmigranten in Roosendaal, hoge huurprijzen moeten neerleggen voor een te kleine woning. Dit brengt de nodige veiligheidsrisico’s met zich mee.

Ook maakt de gemeente zich zorgen om de druk op de omgeving. Woningen, tuinen en parkeerplaatsen zijn vaak niet gemaakt voor het grote aantal huurders. “Niemand wil overlast in woonwijken en niemand wil uitbuiting door woeker huurprijzen”, vervolgt Van Gestel.

Grip op woningmarkt

Daarom worden er maatregelen getroffen tegen overbewoning, kamersplitsing en verkamering. Zo komen er extra controles op huurlocaties waarvan men denkt dat dit gaande is.

Ook wijzigt de gemeente het bestemmingsplan voor alle woningen binnen de gemeentegrenzen. Er mag nu één huishouden met maximaal twee andere personen in een woning verblijven.

Vanwege een voorbereidingsbesluit, worden vergunningaanvragen voor woningsplitsingen of verkameringen nu al tegengehouden. “Op deze manier houden we grip op de woningmarkt in onze stad en dorpen”, aldus de wethouder.