Roosendaal

Roosendaal gaat vuurwerk nergens verbieden

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal gaat het afsteken van vuurwerk de komende jaarwisseling nergens verbieden. Dat blijkt uit het Plan van aanpak Vuurwerkgebruik. Wel gaat de gemeente kijken of ze ondernemers kan helpen bij leuke alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan duurzame vuurwerkshows met drones.

De gemeente Roosendaal is niet van plan om het afsteken van vuurwerk te verbieden. Ze gaat deze jaarwisseling geen vuurwerkvrije plekken aanwijzen, maar zal het elk jaar opnieuw bekijken. Dat staat in het Plan van aanpak Vuurwerkgebruik. De gemeente ziet een plaatselijk verbod niet zitten. “Dit leidt tot onevenredige inzet van handhaving op die plekken waardoor er op andere plaatsen geen toezicht is,” aldus Roosendaal.

Bovendien is de overlast hiervoor niet groot genoeg, vindt de gemeente: “Daarnaast moet er conform jurisprudentie een stevig dossier liggen met deugdelijke belangenafweging (gevaar, schade en overlast). Op dit moment is dat niet het geval in onze gemeente vanwege de geringe problemen.”

Duurzame vuurwerkshows met drones

De gemeente wil de dorpen en wijken wel stimuleren om meer samen te doen, zoals een gezamenlijk vuurwerk. Of om alternatieven te bedenken. “De beste 5 ideeën maken kans op een bijdrage van bijv. 500 euro,” denkt de gemeente. Ook wil ze kijken of ze ondernemers kan ondersteunen die leuke alternatieven bedenken, zodat de jaarwisseling veiliger is en minder overlast geeft. “Bijvoorbeeld een duurzame vuurwerkshow met drones of andere innovatieve ideeën.”

Roosendaal beseft wel dat het lastig zal zijn dit soort nieuwe ideeën op tijd uit te voeren. Door de coronacrisis is het nog helemaal niet duidelijk of de jaarwisseling gevierd kan worden, zoals we gewend waren. De gemeente houdt er rekening mee dat het niet verstandig is met grote groepen bij elkaar te zijn, vanwege de anderhalvemetersamenleving.