Roosendaal

Roosendaal: geen wapens, maar wel vier bodycams voor BOA’s

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De BOA’s, Buitengewoon Opsporingsambtenaren, in Roosendaal krijgen vier bodycams. Wapens, zoals pepperspray, krijgen ze niet. Dat antwoord burgemeester Han van Midden op vragen van de Roosendaalse Lijst. De partij is blij dat er bodycams komen voor BOA’s. Bodycams zijn camera’s op het uniform die kunnen filmen wat BOA’s overkomt. De Roosendaalse Lijst hoopt dat het werk hierdoor veiliger wordt.

De Roosendaalse Lijst is blij dat de gemeente Roosendaal vier bodycams heeft besteld voor de BOA’s. De Buitengewoon Opsporingsambtenaren kregen te maken met geweld en bedreigingen, sinds ze mensen moeten beboeten als ze geen anderhalve meter afstand houden.

Dat was niet alleen Roosendaalse Lijst opgevallen, maar ook burgemeester Han van Midden. “Ja, dat heb ik helaas moeten constateren. lk betreur het ten zeerste dat er sprake is van bedreiging en geweld tegen onze Boa’s. lk acht dat buitengewoon onfatsoenlijk en accepteer dit gedrag niet,” antwoord hij op vragen van de Roosendaalse Lijst.

Nog vóór 1 juni bodycams in gebruik

De burgemeester doet al langer onderzoek naar het gebruik van bodycams, legt hij uit. De Roosendaalse BOA’s hebben nu tijdelijk camera’s te leen van de politie en van de gemeente Rucphen. Maar binnenkort komen er eigen bodycams. “Inmiddels hebben we in de Basisteamdriehoek Roosendaal (Halderberge, Moerdijk, Roosendaal en Rucphen) besloten tot de aanschaf en gebruik van bodycams voor de Boa’s van de vier gemeenten. Voor Roosendaal zijn vier bodycams beschikbaar. Deze bodycams zullen voor 1 juni 2020 in gebruik genomen kunnen worden,” schrijft Van Midden.

De Roosendaalse Lijst wilde ook weten of BOA’s uitgerust kunnen worden met andere beschermingsmiddelen, zoals pepperspray. Maar die vallen onder geweldsmiddelen en worden dus eigenlijk beschouwd als wapens. Daar voelt de burgemeester nog weinig voor. “lk vind oprecht dat Boa’s het zonder geweldsmiddelen zouden moeten afkunnen. Tegelijkertijd zie ik dat dit in deze samenleving onmogelijk wordt. We moeten of beter kijken naar de taken van onze Boa’s en ons afvragen of ze wel moeten handhaven op bepaalde vraagstukken, of naar hun instrumentarium.”

Nergens in de regio dragen BOA’s pepperspray of wapenstok

Van Midden wijst er op dat ook landelijk gediscussieerd wordt over geweldsmiddelen voor BOA’s. Denk dan niet alleen aan pepperspray, maar bijvoorbeeld ook aan de wapenstok. Hij wil wachten op landelijk beleid. Nu is er in de regio Zeeland-West-Brabant geen enkele gemeente waar BOA’s geweldsmiddelen dragen. “Als Basisteamdriehoek Roosendaal wachten wij het standpunt van de minister af. ln tussentijd wordt door onze gebiedsofficier van justitie – in samenspraak met de politie – een advies voorbereid met betrekking tot het toekennen van geweldsmiddelen.” Wat dat advies inhoudt, vertelt Van Midden in zijn antwoorden niet.

Lees ook: Roosendaalse Lijst wil snel bodycams voor veiligheid BOA’s