Roosendaal

Roosendaal heeft onderzoek brandveiligheid flats afgerond

Foto: © Google Maps

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal heeft het onderzoek naar de brandveiligheid van flats helemaal afgerond. Bij vier flats waren aanpassingen nodig. Dat is gebeurd. Het rijk had alle gemeenten opdracht gegeven de flats te onderzoeken, nadat in London meer dan 80 mensen omkwamen bij een brand. Deze brand in 2017 was zo genadeloos door de brandgevaarlijke gevelbekleding.

Deze week werd bekend dat maar de helft van de gemeenten in Nederland het onderzoek naar brandgevaar bij flats al heeft gedaan. Het was aanleiding voor de VVD in Roosendaal om vragen te stellen aan burgemeester en wethouders. Hoe zit het eigenlijk in Roosendaal? Het antwoord is: goed. De gemeente Roosendaal heeft de gevelbekleding van flats onderzocht en laten herstellen wat nodig was.

Roosendaal heeft onderzoek laten doen door een bouwinspecteur en een preventie-ambtenaar van de brandweer. Zij ontdekten dat er vier risicogebouwen waren. Deze flats zijn van woningcorporatie Alwel en staan allemaal in de wijk Kroeven. Het ging om de Bellamyflat, de Da Costaflat, de Tollensflat en de Helmersflat. Bij al deze flats was de gevelbekleding gewoon in orde. Maar er bleek minder goede kwaliteit materiaal te zijn gebruikt bij de trappenhallen en liftschachten.

Alle flats voldoen weer aan de eisen

Alwel heeft de problemen onmiddellijk verholpen. Bij alle flats is nu brandveilig materiaal gebruikt. Die werkzaamheden zijn al klaar. De woningcorporatie zag dat er hier en daar ook wat gevelplaten loskwamen en zijn bezig die te repareren. “We blijven natuurlijk gewoon doorlopend risico-inschattingen doen,” legt Rob van Son uit, vestigingsmanager Roosendaal van Alwel. “Dat doen we bijvoorbeeld ook met verwarmingsketels en andere bouwmaterialen.”

De gemeente Roosendaal wil nog een stap verder gaan dan de opdracht van de rijksoverheid. Ze wil ook de gevels van andere gebouwen gaan controleren op brandveiligheid. Dus flats en woningen die lager zijn dan 13 meter. Ook dat onderzoek zal worden gedaan door een bouwinspecteur en een preventie-ambtenaar van de brandweer. En ook Alwel gaat daar weer aan meewerken.