Roosendaal

Roosendaal heeft voor het eerst diploma-uitreiking voor hbo’ers

Van links naar rechts: Roland van der Poel, Guus Feijns, Thomas Hopstaken en René van Ginderen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Roosendaal heeft dit jaar voor het eerst een diploma-uitreiking voor hbo-studenten. Honderd studenten van de Associate degrees Academie zijn geslaagd voor hun examen. Het is de eerste lichting eindexamenkandidaten van de opleiding, die twee jaar geleden is begonnen.

Het is een trots moment: de diploma-uitreiking van de eerste honderd studenten die zijn afgestudeerd aan de Associate degrees Academie in Roosendaal. Natuurlijk zijn de studenten zelf trots. Maar ook de directeur en de gemeente zijn trots. Want nu is Roosendaal een echte hbo-stad.

De Associate degrees Academie is pas twee jaar geleden begonnen. De opleidingen op de academie zijn zijn korter en praktischer dan andere hbo-opleidingen. Ze duren maar twee jaar, terwijl de bacheloropleidingen van het hbo vier jaar duren. Volgens de school vinden de meeste afgestudeerden meteen werk.

Jonge, getalenteerde mensen

Roland van der Poel is directeur van de Associate degrees Academie. Hij kijkt met veel plezier terug op de afgelopen twee jaar. “In het voorjaar van 2018 werd ik benoemd tot directeur van deze academie in oprichting en werd er nog volop gebouwd aan zowel het pand van het voormalige belastingkantoor aan het Mill Hillplein als aan de verschillende opleidingen,” vertelt hij. “Nu zijn we ruim twee jaar verder en leveren we de eerste professionals af. Jonge, getalenteerde mensen die direct ingezet kunnen worden op de arbeidsmarkt. Daar ben ik enorm trots op.”

Ook wethouder René van Ginderen is blij met het succes van de school. “Nu de eerste studenten hun welverdiende diploma op zak hebben, willen we hen en nieuwe studenten behouden voor de gemeente. Onze bedrijven en instellingen kunnen hun kennis heel goed gebruiken,” legt hij uit.

Talent en kennis in Roosendaal houden

Van Ginderen hoopt dat de studenten niet meteen wegtrekken uit Roosendaal. “Het is dan ook zaak dat studenten zich tijdens hun studie thuis voelen, een leuke tijd beleven in Roosendaal én een toekomst voor zich zien in Roosendaal. Daar blijven we ons hard voor maken,” aldus de wethouder. “Onder andere door een enquête onder Roosendaalse studenten, waarvan we na de zomer de uitkomsten verwachten te kunnen presenteren.”

Je kunt op de Associate degrees Academie 8 opleidingen volgen. Komend studiejaar komen daar op de afdelingen Bedrijfskunde en Management een paar nieuwe afstudeerrichtingen bij. De school verwacht na de zomer zo’n 400 nieuwe studenten. Maar je kunt je nog tot 1 september inschrijven, dus het aantal kan nog groeien.

Coronacrisis zorgt voor meer studenten

Juist door de coronacrisis rekent Van der Poel op meer studenten. Er is minder werk en er zijn meer werkzoekenden. Dan wordt doorstuderen meteen weer aantrekkelijker. “Door corona zie je dat de arbeidsmarkt licht onder druk staat, waardoor sommige afgestudeerde mbo-studenten nu toch overwegen om hun kennis de komende twee jaar verder uit te breiden,” legt de directeur uit.

Het opleidingsniveau van de Associate degree zit tussen mbo-niveau 4 en hbo-bachelor in. De opleiding is erg geschikt voor mbo’ers die graag verder willen leren, maar die een bachelor van vier jaar niet zien zitten. Dat geldt ook voor havo-leerlingen die liever een praktijkopleiding doet dan een theoretische studie. Op de website van de Associate degrees Academie vind je meer informatie. Je kunt je daar ook inschrijven voor komend studiejaar.