Roosendaal

Roosendaal herdenkt 75 jaar bevrijding

Redactie Redactie

Roosendaal heeft woensdagmiddag herdacht dat de stad 75 jaar geleden bevrijd is door de Engelsen. De officiële herdenking vond plaats op het kadeplein in Roosendaal. 

De herdenking voor 75 jaar bevrijding werd gehouden bij het monument Polar Bear op de kade in Roosendaal. De Polar Bear, een beeld van een ijsbeer op een hoge sokkel, is een herdenkingsmonument. Het staat op de plek waar de Engelsen Roosendaal binnentrokken. De Norbertus-Gertrudis Mavo heeft het monument geadopteerd.

Onder begeleiding van Muziekvereniging Roosendaal begon de herdenking. Burgemeester Han van Midden: “Een hele mooie herdenking met veel militair eerbetoon, mooie kransleggingen en tot slot een defilé langs het monument de Polar Bear om een eerbetoon te geven.” De stadsdichter van Roosendaal Eric van Deelen droeg een gedicht voor en een leerling van het Norbertus-Gertrudis liet zijn rap horen aan het publiek.

Rap met een boodschap

Burgemeester Van Midden: “Wat ik zelf heel mooi vind, is dat door Redouan Taha een rap is opgedragen. Het is prachtig om oud en nieuw zo bij elkaar te zien komen. Ik als burgemeester wil onderstrepen dat het belangrijk is dat we de jeugd blijven meenemen. De jeugd meenemen in het concept dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. En dat we daar in het verleden heel veel offers voor hebben moeten brengen.” 

Redouan is bekend van de Voice Kids en heeft meegespeeld in een jeugdserie. Hij werd gevraagd om een rap te schrijven voor de herdenking in Roosendaal. Redouan Taha: “Met mijn rap wil ik een boodschap meegeven. Want we zijn vrij al 75 jaar maar er zijn nog steeds gevechten bezig. Dat mogen we eigenlijk niet vergeten. Ik vind het belangrijk hier te staan omdat je het niet zomaar meemaakt 75 jaar vrij zijn. Ik vond het heel speciaal en ik hoop echt dat we nog 75 jaar hele mooie jaren mogen hebben.”