Roosendaal

Roosendaal herdenkt de zwartste bladzijde uit haar geschiedenis

Het station in Roosendaal werd gebombardeerd door Amerikaanse gevechtsvliegtuigen

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Roosendaal herdenkt op vrijdag 31 mei dat het 75 jaar geleden is dat de stad werd gebombardeerd. Vanaf 11.00 uur vindt er een herdenking plaats op de begraafplaats aan de Bredaseweg.

Op 31 mei 1944 werd Roosendaal gebombardeerd door twaalf Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. Om de verdediging van de Duitsers te saboteren, werden alle stations in de grensgebieden gebombardeerd. Van de 115 bommen die waren bedoeld voor het spoorwegemplacement vonden er slechts twee hun doel. De andere bommen kwamen terecht op het centrum van de stad en op het havengebied achter het station. De meeste slachtoffers vielen op het terrein van melkfabriek ’t Anker. In totaal kostte dit bombardement aan 76 mensen het leven. Deze gebeurtenis is de zwartste bladzijde uit de geschiedenis van Roosendaal. In opdracht van Burgermeester Prinsen zijn deze mensen, tezamen met de slachtoffers die zijn gevallen in de bevrijdingsdagen, begraven in een apart hof op de Bredaseweg.

Herdenking

Om stil te staan bij deze ingrijpende gebeurtenis vindt er vanaf 11.00 uur een herdenking plaats op de begraafplaats aan de Bredaseweg. Om 11.22, het moment van het bombardement, wordt er één minuut stilte gehouden. Het programma wordt verder aangekleed met persoonlijke verhalen van een tweetal ooggetuigen, een muzikale omlijsting en een bloemlegging op de 87 graven.