Roosendaal

Roosendaal herdenkt mislukt bombardement dat 76 levens kostte

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Roosendaal heeft vrijdag herdacht dat de stad 75 jaar geleden gebombardeerd is door Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. Er kwamen 76 mensen om het leven.

Het is 31 mei 1944. De kleine Piet Geleijns is pas 6 jaar, bijna 7. Hij beleeft een dag die hij nooit meer zal vergeten. Van het ene op het andere moment verandert de zonnige dag in mei in een nachtmerrie. Een sliert van 115 vliegtuigbommen doet Roosendaal schudden en laat de stad achter in puin, bloed en verdriet. Als het stof gaat liggen, blijken 76 mensen te zijn omgekomen. Roosendaal is in rouw.

Alsof de wereld verging

De kleine Piet zit op school als de bommen vallen. “Plotseling echter leek het alsof de wereld verging. Alles kwam naar beneden: kalk, stukken muur, stukken uit het plafond, lampen, glas, brokstukken die vielen op dat dikke bureaublad,” herinnert Geleijns zich. “Wij kwamen buiten en we zagen een gigantisch groot gat, veroorzaakt door bominslag, die precies op de speelplaats terecht was gekomen.” De kinderen en onderwijzers hebben geluk. Ze huilen en zijn compleet van slag, maar leven nog.

Hoge prijs voor vrijheid

Het bombardement van Roosendaal laat diepe sporen na in de stad en de levens van de nabestaanden. En toch is de ramp in al die jaren nooit herdacht. Tot nu. Na 75 jaar was er vrijdag voor het eerst een officiële herdenking. Tot grote tevredenheid van Geleijns, die de herdenking mee heeft georganiseerd. “Ik ben blij dat we daar vandaag toch even bij hebben stilgestaan.Straks vieren we feest, Roosendaal 75 jaar bevrijd, maar laat ons dit dan ook niet vergeten. Want het is een heel hoge prijs geweest, die wij als gemeenschap hebben betaald.”

Mislukt bombardement

Het bombardement  van Roosendaal was een mislukt bombardement van de Amerikanen. De geallieerde troepen waren bezig Europa te bevrijden van de Duitse onderdrukking. Om de Duitse verdediging dwars te zitten, werden alle stations in de grensstreek gebombardeerd. In Roosendaal moesten 115 bommen het spoorwegemplacement platgooien. Er waren maar 2 bommen die ook echt daar terecht kwamen. De rest van de bommen sneed genadeloos door het centrum van Roosendaal en door het havengebied achter het station.

Melkfabriek ‘t Anker

De meeste slachtoffers vielen die dag op het terrein van melkfabriek ’t Anker. Toenmalig burgemeester Prinsen heeft opdracht gegeven de mensen te begraven in een apart hof op de Bredaseweg in Roosendaal. Ook alle anderen die zijn overleden tijdens de bevrijdingsdagen zijn daar begraven. Vrijdag is op deze begraafplaats stilgestaan bij het bombardement en zijn de slachtoffers herdacht met een minuut stilte.