Roosendaal

Roosendaal hoopt op kalm weekend na een nachtje relatieve rust

foto: © Christian Traets Fotografie

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal hoopt op een kalm weekend, na een nachtje relatieve rust in de stad. Het was donderdagavond en vrijdagnacht een stuk stiller dan de afgelopen week. Na dagen en nachten van zwaar vuurwerk, brandstichting en confrontaties met politie en ME, bleven de Roosendaalse straten leeg. Op social media meldden sommige Roosendalers dat er hier en daar nog wel harde knallen waren van zwaar vuurwerk. Maar het was vele malen minder dan afgelopen week.

Door: Bianca van Vugt

“Rustig. De burgers van Roosendaal kunnen weer slapen.” Er klinkt bijna opluchting in het Facebookbericht van de politie Roosendaal. Donderdagavond laat, tegen het begin van de nacht, zet de politie een paar foto’s online van lege Roosendaalse straten en kruispunten. Geen boze, verveelde, of zelfs agressieve jongeren. Geen salvo’s van vuurwerkbommen. Geen brandstichting. En volgens de politie is dat de hele nacht zo gebleven.

Ga in gesprek

De politie doet op Facebook dan ook een oproep: “Laten we er allemaal voor zorgen dat het zo blijft. Ga in gesprek met elkaar, spreek elkaar aan bij overlast en meld problemen.” Het bericht werd afgesloten met de hashtag ‘samensterk’. De rust is natuurlijk relatief. Onder het bericht van de politie geven mensen aan dat er hier en daar nog steeds harde knallen waren, die hen uit de slaap hielden. Maar het gevoel van een oorlogsfront, zoals Roosendaal de laatste dagen vaak beschreven werd, was even een nachtje weg.

Gemeente blijft alert

De vraag is nu natuurlijk, hoe het in het weekend zal gaan. De gemeente Roosendaal hoopt dat het rustig blijft. “Er is natuurlijk al veel gebeurd,” vertelt een gemeentewoordvoerder. “We hebben al met veel mensen gepraat, met jongeren en betrokkenen.” Hierdoor verwacht de gemeente dat een deel van de onrust is weggenomen. 

Maar de gemeente blijft alert. “We zijn voorbereid, net als afgelopen nacht,” zegt de woordvoerder. “Het samenscholingsverbod en de noodverordeningen gelden nog gewoon. De politie en de gemeente staan paraat en we blijven alert. Voor de korte termijn zijn we voorbereid, voor de lange termijn gaan we in gesprek over oplossingen.”

Lees ook: Acht aanhoudingen in Roosendaal in Langdonk wegens negeren maatregelen

Lees ook: Roosendaalse politici reageren op onrust van de afgelopen dagen

Lees ook: Onrust in Roosendaal houdt aan: brandstichtingen in wijk Kortendijk

Lees ook: Roosendaal komt met noodverordening om vuurwerkoverlast te beteugelen

Lees ook: Opnieuw vuurwerkincidenten in Langdonk: vijf aanhoudingen verricht

Lees ook: Burgemeester Van Midden komt met harde maatregelen na vuurwerkincidenten

Lees ook: Meerdere vuurwerkincidenten in Roosendaalse wijk Langdonk: politie grijpt in

Lees ook: Extra politiecontroles: grote vuurwerkoverlast in Roosendaal