Roosendaal is officieel een borstvoedingsvriendelijke gemeente
Het heeft even geduurd, maar ook Roosendaal is sinds gisteren benoemd tot borstvoedingsvriendelijke gemeente. De gemeente heeft in totaal veertien publieke locaties waar vrouwen in alle rust borstvoeding kunnen geven. Daarmee behoort Roosendaal bij de 32 gemeentes in Nederland die officieel het keurmerk hebben gekregen.
In 2023 had de gemeente slechts twee locaties waar vrouwen terecht konden. Volgens GroenLinks-raadslid Chahira Mediani was het echt tijd dat daar verandering in kwam. De fractie kreeg signalen binnen van moeders die tegen problemen aanliepen als ze in een openbare ruimte hun kind wilden voeden.
“Dat waren vaak nare opmerkingen, zoals ‘dit past niet helemaal bij het stempel wat wij als restaurant hebben’. Vanuit daar hebben we raadsvragen gesteld hoe we meer bewustwording kunnen creëren”, aldus het raadslid. Met de raadsvragen hebben ze het college gevraagd hoe zij erin staan en of zij dezelfde visie deelden. “Toen hebben we gevraagd of het college bereid is om samen met de gemeenteraad zich hard te maken om partners en ondernemers te motiveren naar zo’n titel.”
Locaties
Dat is gelukt; de gemeente kent nu veertien locaties waar vrouwen hun kinderen kunnen voeden. Zo kunnen moeders terecht in buurthuizen, Designer Outlet Roosendaal (Rosada), Speeltuin Vrouwenhof en Playdôme Roosendaal.
“Het belangrijkste is dat vrouwen welkom zijn en dat er niet wordt gevraagd wat je komt doen of ergens op een toilet wil gaan zitten”, vertelt Karen van Drongelen, projectmanager Voedingscentrum. “Uit recente onderzoeken blijkt dat 53 procent van de vrouwen zich niet prettig voelt om in openbare ruimte borstvoeding te geven en 5 procent daarvan kreeg negatieve opmerkingen naar het hoofd.”
Keurmerk
Het Voedingscentrum ontwikkelde rond 2010 het beeldmerk ‘voeden kan hier’. Openbare instellingen en bedrijven kunnen met dit beeldmerk kenbaar maken dat vrouwen welkom zijn om hun kind de borst te geven of te kolven. Later is de instelling zich gaan focussen op de gemeentes. De instelling heeft toen ‘De borstvoedingsvriendelijke gemeente-plaquette’ ontwikkeld als erkenning voor gemeentes, die genoeg plekken in hun gemeente beschikbaar hebben voor moeders. Je moet dan minimaal één borstvriendelijke locatie per vijftig pasgeborenen hebben.
Locaties kunnen zichzelf bij het Voedingscentrum aanmelden of bij de gemeente aangeven dat zij voldoen aan eisen. Via de database houdt het Voedingscentrum dan bij hoeveel locaties er per gemeente zijn en welke gemeentes er borstvoedingsvriendelijk zijn. Op dit moment hebben slechts 32 van de 342 gemeentes in Roosendaal zo’n keurmerk. Daar mogen er volgens Van Drongelen zeker nog wat bij komen. “Als meer vrouwen zich welkom voelen, helpt dat ze om borstvoeding geven én blijven geven, stimuleren. Daar hebben we als maatschappij, moeder en kind profijt van, als je kijkt naar de effecten van borstvoeding”, zegt Van Drongelen.