Roosendaal

Roosendaal kiest liever ondergrondse kledingcontainers tegen het leeggraaien

De zakken zouden uit de containers worden gehaald en vervolgens op straat worden gedumpt.

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal plaatst voortaan liever ondergrondse kledingcontainers dan gewone. Want bij ondergrondse containers lukt het niet om zakken textiel terug uit de container te trekken. En dat kan bij bovengrondse containers wel. Dat is in Roosendaal vooral een probleem op de Van Beethovenlaan. Raadslid Selda Bozkurt van Burger Belangen stelde er vragen over, nadat bij haar een zak met kleding uit haar handen getrokken werd op weg naar de container.

Selda Bozkurt kon amper geloven hoe asociaal de kledingzoekers waren. Een onbekende trok doodleuk een zak met kleren uit haar handen, nog voordat ze die in de container kon gooien. En rondom de kledingcontainers is het bijna altijd een rommeltje. Mensen trekken de textiel er weer uit, nemen mee wat ze kunnen gebruiken en laten de rest op straat liggen. “Niet eens terug in de container, maar gewoon op straat,” aldus Bozkurt. Daarom heeft ze er vragen over gesteld aan burgemeester en wethouders.

Uit ondergrondse containers kun je de textiel niet terugpakken

De gemeente Roosendaal kent de problemen bij de bovengrondse kledingcontainers. Daarom plaatst de gemeente voortaan liever een ander type. “Dit is één van de redenen waarom textielcontainers ondergronds worden geplaatst. Als een zak textiel eenmaal in een ondergrondse is gedeponeerd kan deze er niet meer langs de bovenkant worden uitgehaald,” antwoorden burgemeester en wethouders.

Toch is het probleem niet bij alle bovengrondse containers even groot. Sterker nog, het lijkt maar op één plek echt uit de hand te lopen. “Dit fenomeen komt nu vooral voor aan de Van Beethovenlaan. Bij de overige bovengrondse textielcontainers komt dit slechts zeer incidenteel voor,” aldus de gemeente Roosendaal.

Bij verbouwing Jumbo ook nieuwe kledingcontainers

De gemeente gaat de overlast aan de Van Beethovenlaan oplossen door de bovengrondse containers te vervangen. De supermarkt Jumbo die er vlakbij ligt, gaat de komende jaren verbouwen en uitbreiden. En dat lijkt de gemeente een prima moment om ook de containers om te ruilen. “Binnen het project van de verbouwing van de betreffende Jumbo supermarkt wordt ook het plaatsen van ondergrondse containers meegenomen,” schrijven burgemeester en wethouders aan Bozkurt.

Bozkurt is blij dat de gemeente aangeeft er iets aan te willen doen, maar heeft weinig vertrouwen in het tempo van de aanpak. “Voordat die supermarkt wordt verbouwd zijn we misschien zomaar vijf, zes jaar verder. Maar er moet gewoon snel iets gebeuren. Vorige week zag ik dat diezelfde mensen nog steeds bij de containers stonden. Ik durf er niet meer naar toe.”

Het zal dan ook niet lang duren voor het college nieuwe vragen van Bozkurt kan verwachten. “Dit is te makkelijk. Ik wil weten wanneer er iets aan dit probleem gedaan wordt.”

Lees ook: Op weg naar de kledingcontainer beroofd van zak met oude kleren: ‘Heel aso’