Roosendaal

Roosendaal kiest voortaan stormbestendige boomsoorten

Foto: archief Zuidwest

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal gaat bij het aanplanten van nieuwe bomen letten op de stormbestendigheid van de boomsoort. Dat antwoord wethouder Inge Raaijmakers op vragen van Roosendaalse Lijst.

De politieke partij Roosendaalse Lijst had vragen gesteld, nadat er gezonde bomen waren omgewaaid tijdens een storm begin maart. De partij wilde weten of de gemeente kon verklaren waarom ook gezonde bomen sneuvelden. En of de gemeente rekening zou gaan houden met de stormen die nog gaan komen.

Andere soorten planten

Wethouder Raaijmakers schrijft in haar antwoorden dat de gemeente Roosendaal scherper kan letten op de risico’s van stormen en andere boomsoorten kan planten die meer wind aankunnen. “Stormen zijn van alle tijden. Het is mogelijk toeval dat dit nu vaker aan de orde komt. Het is ook mogelijk dat de klimaatverandering meespeelt en dat het weer steeds onstuimiger wordt. We zullen bij de boomcontroles meer alert moeten zijn op de risico’s. Bij aanplant van nieuwe bomen in de bebouwde omgeving kunnen we wel al met soortkeuze anticiperen op de omstandigheden.”

Onzichtbare schade

De wethouder schrijft ook dat veiligheidscontroles van bomen vooral om de buitenkant draaien en dat ook gezonde bomen wel eens omwaaien. Of een boom ongezond is, is bijvoorbeeld te zien aan scheuren, schimmels, vervorming of aan het blad. Maar er kan ook onzichtbare schade zijn. Raaijmakers: “Soms zijn gevolgen van werkzaamheden in de grond rondom de boom aanleiding voor problemen, in deze gevallen is dat vaak aan de boom zelf niet te zien.”

Geen nieuwe normen

Roosendaalse Lijst vroeg of de gemeente Roosendaal de normen voor de gezondheid van bomen gaat aanpasssen. Maar daar voelt de wethouder niets voor, omdat er landelijke normen zijn voor boomveiligheidscontroles. “Toepassen van andere normen moeten we niet zelf uitvinden, dat moet op het juiste platform gestalte krijgen. Het interpreteren van de gegevens uit de rapportages geeft wel mogelijkheden om andere keuzes te maken.”

Minder gevaar en schades

Eric de Regt, fractievoorzitter van Roosendaalse Lijst, is tevreden met de maatregelen die de wethouder aankondigt. “Hoewel omwaaien nooit helemaal uit te sluiten is, zorgt deze aanscherping hopelijk voor minder gevaar en schades,” aldus De Regt.