Roosendaal

Roosendaal komt met noodverordening om vuurwerkoverlast te beteugelen

De gemeente Roosendaal heeft per direct een noodverordening ingevoerd (foto: Christian Traets Fotografie)

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

In een aantal Roosendaalse wijken ondervinden bewoners al enige tijd serieuze overlast van vuurwerk en zwaardere explosieven. Burgemeester Han van Midden kondigde maandag al aan dat er zwaardere maatregelen getroffen zouden worden als de verantwoordelijke raddraaiers niet stoppen. Nu is het zo ver, er is per direct een noodverordening ingevoerd.

Het gaat om de wijken Kalsdonk, Kroeven, Langdonk, Westrand in Roosendaal. Daar is de overlast het ergst en zijn bewoners ronduit bang, voor zowel hun veiligheid als hun bezittingen en voor het welzijn van huisdieren. Dinsdagavond bleek extra politie-inzet eerder een uitdaging te zijn voor de rebellerende jongeren dan een reden om te stoppen. Er werd zelfs met zwaar vuurwerk naar medewerkers van hulpdiensten gegooid. De vijf verrichte arrestaties zorgden er niet voor dat de onruststokers stopten.

Flinke boetes

Burgemeester Han van Midden had al aangekondigd dat hij meer troeven had, wanneer de terreur niet ophield. Daarom is de noodverordening in werking getreden, in ieder geval tot 9 december. Mensen die niets in de betreffende wijken te zoeken hebben, kunnen vanaf nu geweerd of weggestuurd worden. Er geldt per direct een totaalverbod voor alle vormen van vuurwerk op publiek toegankelijke plaatsen, zelfs als je het alleen maar bij je hebt. Hetzelfde geldt voor voorwerpen die als wapen gebruikt kunnen worden. Op overtreding van de verordening staat een boete die op kan lopen tot maximaal 4.350 euro. Het eerder afgekondigde samenscholingsverbod voor meer dan twee personen blijft eveneens gelden voorlopig.