Roosendaal

Roosendaal krijgt een eigen Pink Saturday: ‘De horeca is voor iedereen’

Foto: Benjamin Scheltema.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

In Roosendaal is iedereen welkom. Het is immers een regenbooggemeente. Dat statement willen meerdere Roosendaalse horecazaken maken tijdens de Roosendaalse Pink Saturday, op zaterdag 8 oktober. “Want ook de horeca hoort voor iedereen te zijn!”

Haroun Bleijenberg-Hijman is eigenaar van café De Drie Weesgegroetjes. Hij is nauw betrokken met de Internationale Coming Out Dag, die op 11 oktober plaatsvindt. “Samen met Desiree Bax van de gemeente Roosendaal had ik het idee om de Roosendaalse horeca bij deze dag te betrekken.” En dus ging hij polsen bij horecazaken of hier animo voor was. “Want ook de horeca hoort voor iedereen te zijn, ongeacht gender, geaardheid en kleur.”

Zes cafés reageerden enthousiast. Het Wapen van Roosendaal, Bruin Café Jaxx, Café Tien, Chagall, Club Verzo en Bij Moeders hebben de handen ineengeslagen en werken hard aan een mooi programma voor de eerste editie van Pink Saturday.

Eigenlijk is het van de zotte dat het nog niet vanzelfsprekend is dat iedereen overal welkom hoort te zijn.

Yonne van Gastel, eigenaresse van Bruin Café Jaxx, is druk bezig met het ontwerpen van posters en T-shirts. Ook heeft ze de bekende Roosendaalse roos aangepast, met toestemming van Citymarketing Roosendaal en de gemeente. “Dat is best bijzonder”, vertelt ze. “We zijn benieuwd hoe mensen daarop gaan reageren.” Zij en haar man Jack zijn blij dat ze betrokken zijn bij de organisatie van Pink Saturday. “Al is het eigenlijk van de zotte dat het nog niet vanzelfsprekend is dat iedereen overal welkom hoort te zijn.”

Iedereen mag laten zien hoe hij of zij is.

Ook Lizette Kolthoff van café Bij Moeders en Club Verzo is blij met het initiatief van de Pink Saturday. “Het is zo belangrijk dat iedereen zichzelf mag en kan zijn”, zegt de horecaonderneemster. “Iedereen mag laten zien hoe hij of zij is. Daar hou ik van.” Als het aan haar ligt, blijft het niet bij deze ene editie. “Als dit goed gaat, willen we het zeker erin houden.” De voorbereidingen zijn nu nog in volle gang. “We zijn nu nog flink met elkaar aan het afstemmen over hoe ieder zijn of haar invulling gaat geven aan de avond.”

Wij zijn geopend voor iedereen die openstaat voor anderen.

Alle cafés hebben hun eigen programma voor die avond. Zo is er bij café Bij Moeders het thema ‘Rainbow Love’ en komt er een speciaal shotje. Bij Café Tien is het thema ‘We Are Family’, met optredens van Miss Ashley Knight en Dame Shirley Sassy. “Ik run dit café samen met mijn dochter”, vertelt eigenaresse Desiree Dielemans. “Bovendien zien we bezoekers van alle leeftijden in ons café. Iedereen is hier welkom. Vandaar ons thema. Wij vinden saamhorigheid heel belangrijk.”

Club Verzo staat in het teken van ‘Pink Saturday’ en bij Bruin Café Jaxx is er een karaokeavond. Er komt een suprise act naar Chagall en Het Wapen van Roosendaal maakt haar thema later nog bekend, “wij zijn geopend voor iedereen die op openstaat voor anderen”, aldus eigenaresse Maaike Mathijsen.

Bezoekers kunnen zich klaarmaken voor een mooie avond en nacht, voor iedereen.

Alle deelnemende horecazaken krijgen speciale, roze shirts met de vernieuwde roos erop. Ze zijn ontworpen door Yonne en kunstenaar Benjamin Scheltema. “We zijn nu bezig met de laatste details van het ontwerp”, aldus Yonne. “Bezoekers kunnen zich klaarmaken voor een mooie avond en nacht, voor iedereen”, eindigt Lizette.