Roosendaal krijgt impuls voor woningbouw door landelijke overeenkomst
Foto: © Nationale Beeldbank
Tijdens de Nationale Woontop in Nieuwegein is woensdag een belangrijke overeenkomst ondertekend die de woningbouw in Roosendaal een flinke boost geeft. Minister-president Dick Schoof en Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Mona Keijzer tekenden samen met de burgemeester van Zaanstad, Jan Hamming, namens twintig NPLV-gebieden, een akkoord dat een aanzienlijke uitbreiding van de woningvoorraad mogelijk maakt.
De overeenkomst heeft als doel om landelijk 50.000 woningen te realiseren, met een bijdrage van 600 miljoen euro. Voor Roosendaal betekent dit dat de gemeente tot 2030 zo’n 2700 woningen kan bouwen. Daarvan kunnen 800 woningen sneller worden gerealiseerd door een extra impuls van het Rijk. Dit is mogelijk dankzij een bijdrage van meer dan 30 miljoen euro.
Versnelling van de woningbouw
Evelien van der Star, coördinerend wethouder Nationaal Programma Roosendaal, benadrukt het belang van de overeenkomst voor de inwoners van Roosendaal. “De woningnood is hoog. Niet alleen in Roosendaal, maar in heel Nederland. De afspraken die nu zijn gemaakt met het Rijk bieden perspectief voor onze inwoners. Het zorgt niet alleen voor leefbare wijken, maar ook betaalbare woningen voor onze huidige en toekomstige inwoners. We zijn dan ook blij dat we met deze overeenkomst een stap dichterbij de realisatie van een toekomstbestendig Roosendaal komen.”
Naast de versnelling van woningbouw op de korte termijn, stelt de overeenkomst de gemeente ook in staat om op de middellange termijn nog eens 1900 woningen extra te realiseren. Het Nationaal Programma ‘Voor Ons Roosendaal’, de gemeente, woningcorporatie Alwel en andere betrokken partners werken samen om een duurzame, diverse en uitgebalanceerde woningvoorraad te realiseren. Dit moet bijdragen aan sterke en toekomstbestendige buurten.
Verduurzaming van woningen
Dennis Damink, programmadirecteur van het Nationaal Programma Roosendaal, is ook positief over de plannen: “Deze realisatiestimulans die het Rijk in het vooruitzicht stelt, is heel goed nieuws voor de wijken waarin we de leefbaarheid en veiligheid willen vergroten. Het biedt Roosendaal de ruimte om de woningbouw te versnellen en om te zorgen voor een evenwichtige samenstelling van wijken waarin onze jeugd kansrijk kan opgroeien.”
De gemeente Roosendaal heeft ook ambitieuze plannen voor verduurzaming. In de focusgebieden worden 3100 particuliere woningen verduurzaamd. Woningcorporatie Alwel, die zich richt op mensen met een laag of middeninkomen, speelt hierbij een belangrijke rol. Tonny van de Ven, directeur van Alwel, licht toe: “Alwel is er vooral voor mensen met een laag of middeninkomen. Ook onder deze groep is de woningnood hoog. We zijn goed op stoom met de bouw van nieuwe en extra woningen op verschillende plaatsen in de stad. Bij voorkeur op plaatsen die bijdragen aan differentiatie in de wijk. Dat maakt wijken veerkrachtiger. Zo bouwen we het komend decennium een kleine 2.000 woningen in Roosendaal. De realisatiestimulans helpt ons de uitvoering van deze bouwopgave te versnellen.”