Roosendaal

Roosendaal krijgt voetbalcourt cadeau: basisschoolkinderen houden eerste wedstrijd

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Roosendaal heeft een splinternieuwe plek om te voetballen. Vrijdagmiddag is naast het schoolplein van basisschool Fatima een voetbalcourt geopend. Het voetbalcourt is een cadeau van het Roosendaalse bedrijf BEKO TECHNOLOGIES. En het is niet alleen voor basisschoolkinderen: iedereen is welkom voor een potje voetbal.

Er is deze keer meer aan de hand op basisschool Fatima dan de gewone vrijdagmiddagonrust. De kinderen vieren namelijk de officiële opening van een nieuw voetbalcourt, pal naast hun schoolplein. Een court is een klein speelveld dat rondom afgesloten is met hekwerk. Hierdoor kun je lekker doortrappen zonder steeds je bal kwijt te zijn. Nadat de sponsor BEKO TECHNOLOGIES en de wethouder de opening hebben verricht, is het de hoogste tijd voor een wedstrijd. Twee groepen leerlingen mogen als eerste het voetbalveld op om ‘m in te wijden.

Goed voor fysieke én algemene ontwikkeling

Mirjam Westdorp is directeur van basisschool Fatima en zij geniet duidelijk van het enthousiasme van de kinderen. Ze komt soms met moeite boven het gejoel en gejuich uit, want het regent doelpunten. En dat is mooi werk, want de landelijke trend is juist, dat kinderen te weinig sporten. “Wij merken dat kinderen toch steeds minder bewegen en bewegen belangrijk is voor het fysiek, maar ook voor de ontwikkeling in algemene zin,” legt ze uit. “Dus vandaar dat wij het belangrijk vinden dat dit soort initiatieven er zijn.”

Het voetbalcourt is een cadeau voor de hele wijk, maar Westdorp ziet ook wel leuke mogelijkheden voor haar schoolkinderen. “Het ligt echt letterlijk om om de hoek, om de poort. Dus ik denk dat de leerkracht ook af en toe ‘s met een groepje hier lekker gaat buiten spelen in de pauzetijden. En daarna zullen we ‘t ook gebruiken bij de gymlessen.”

Er was nog weinig in de wijk voor tieners

BEKO TECHNOLOGIES wil graag iets betekenen voor de stad waarin ze werken: sociaal ondernemen. Daarom hebben ze deze voetbalcourt cadeau gedaan. En gekozen voor de plek naast Fatima. “In Roosendaal hebben we vooral gekeken naar de verschillende wijken,” legt Sara Deckers van BEKO uit. “Hier is inderdaad een kleine speeltuin voor de kleine kinderen. Maar voor kinderen van de leeftijdsgroep vanaf 12 tot en met 15, 16 en 17 jaar zijn er weinig voorzieningen in deze wijk.”

Ook wethouder René van Ginderen is blij met het cadeau van BEKO. “Die hebben de maatschappelijke betrokkenheid heel hoog in het vaandel staan. En dat kun je natuurlijk wel zéggen, maar het mooiste is dat je dat kan zíen,” aldus de wethouder. “Nou, dat zie je hier achter: het is ondertussen vijf – één heb ik begrepen. Er wordt al heel fanatiek gevoetbald. En dit is nou eigenlijk waar maatschappelijke betrokkenheid voor staat.”

Ook ‘s een potje hockeyen

Van Ginderen is ook onder de indruk van het vakwerk dat BEKO heeft geleverd. “Ze zijn goed in installatie en goed in techniek, maar ze zijn ook nog eens goed in het aanleggen van het nodige straatwerk. Want dat hebben ze zelf met de collega’s van BEKO uit Roosendaal gedaan. Helemaal top!”

Directeur Westdorp verwacht dat het voetbalcourt goed gebruikt zal gaan worden door jeugd uit de buurt. Want al een paar dagen vóór de officiële opening was het vaak al druk op het veldje. “Dus ongetwijfeld zullen ze elkaar allemaal daar kunnen vinden.” En gaat ze zelf ook nog een balletje trappen? “Voetbal kijken vind ik erg leuk. En voetbal doen vind ik wat wat lastiger,” moet ze bekennen. “Maar er waren net al wat meiden van ‘mogen we ook hockey?’ En ik zeg: nou dat ga ik zeker een keer met jullie doen!”