Geen regio geselecteerd

Roosendaal krijgt zonnepark aan de A58

Visualisatie zonnepark langs de A58 © Gemeente Roosendaal

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Er komt een zonnepark in Roosendaal op een terrein grenzend aan de snelweg A58. Dat heeft de gemeente Roosendaal donderdag bekend gemaakt. Het park krijgt de naam Zonneakker Weihoek en ligt in het gebied tussen de snelweg, de spoorlijn en de wijken Weihoek en Tolberg.

De Zonneakker wordt ongeveer 5 hectare groot en levert circa 5 miljoen kWh elektriciteit per jaar, vergelijkbaar met het stroomgebruik van 1.500 huishoudens. Inwoners van Roosendaal kunnen participeren in het project. De aanleg van Zonneakker Weihoek past geheel in het actieplan Roosendaal Futureproof dat in 2017 is opgesteld om de duurzame toekomst van de gemeente te waarborgen. Het college van B&W van de gemeente Roosendaal heeft onlangs een gemeentelijke visie op zonne-energie vastgesteld. Uit studies blijkt namelijk dat vooral de toepassing van zonne-energie één van de duurzame energiebronnen is die veel potentie heeft.

Wethouder Toine Theunis: “Dat Odura vergunning heeft aangevraagd om Zonneakker Weihoek te ontwikkelen aan de A58 juichen wij toe. Onze doelstelling om 75 hectare in de gemeente Roosendaal aan te leggen krijgt hiermee een mooie start. Wij hopen dat door dit initiatief meer ondernemers zich gaan melden om een zonnepark in Roosendaal te ontwikkelen”.

Odura wil met de aanleg van de Zonneakker op verschillende manieren maatschappelijke meerwaarde creëren. Michel Suijkerbuijk, projectleider namens Odura en zelf ook inwoner van Roosendaal: “Die meerwaarde zit hem niet alleen in de lokale productie van een flinke hoeveelheid duurzame energie, maar ook in het vergroten van de betrokkenheid van burgers bij de energietransitie door ze de gelegenheid te geven om mee te doen.”

Zo kunnen inwoners van Roosendaal die zelf geen geschikt dak voor zonnepanelen hebben ervoor kiezen om panelen op de Zonneakker te kopen, met een gezond financieel rendement en groene stroom voor eigen gebruik thuis. De Zonneakker zal bovendien zo worden aangelegd dat de ecologische en de recreatieve waarde van het gebied erop vooruit gaat.