Roosendaal

Roosendaal maakt zich klaar voor 42ste editie van Draai van de Kaai

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Nog maar een paar dagen en dan is het alweer tijd voor de 42ste editie van de Draai van de Kaai. Maandag 31 juli staan verschillende dames- en heren profs uit de top van de internationale wielerwereld op de Kade in Roosendaal. De organisatie is er bijna klaar voor, en is nog bezig met de laatste puntjes op de i te zetten.

In grote lijnen is de organisatie al klaar met regelen en organiseren. “We zijn momenteel nog bezig om de laatste renners te contracteren”, vertelt organisator Wil Buurstee. “De laatste stukjes worden nu in de totaalpuzzel gelegd. Veel draaiboeken worden last minute aangepast omdat we dus nog niet weten welke renners er meedoen.”

Privévlucht

Voorbeelden van grote namen die meedoen zijn bollentruidrager Giulio Ciccone, Jasper Philipsen, Fabio Jakobsen en Wout Poels. Een aantal vrouwelijke deelnemers koersen nog tot zondagavond mee in de Tour de Femmes, maar staan maandag alweer op de Kade in Roosendaal. Het gaat om Annemiek van Vleuten, waarvan het haar allerlaatste Draai van de Kaai criterium is. Ook Fem van Empel, Puck Moonen en Lorena Wiebes zijn van de partij.

De dames die meerijden in de Tour de Femmes worden maandag met een speciale privévlucht opgehaald in Pau, om vervolgens te landen op Breda Airport. “We zijn ook nog in onderhandeling met Marianne Vos, zij zou dan ook met het vliegtuig meekomen naar Roosendaal.” Vos is viervoudig winnares van de Draai.

Koppeltijdrit

Net zoals vorig jaar wordt er ook deze editie weer een koppeltijdrit gereden. “We kijken daarbij echt naar de prestaties van de renners”, vervolgt Buurstee. “We proberen zoveel mogelijk dezelfde truien aan elkaar te koppelen. Als Wiebes een groene trui wint, dan koppelen we haar aan Jasper Philipsen. Maar dat moeten we nog even afwachten.”

De dames starten maandag om kwart voor vijf ‘s middags. Om half zeven ‘s avonds volgt de koppeltijdrit, en om acht uur starten de heren.

Warmdraaien

Zondag begint de Draai traditiegetrouw met het Warmdraaien. “Dat doen we met de 90’s party. The Venga Boys komen bijvoorbeeld optreden.” En de maandag staat in het teken van Nederlandstalige muziek. “Dan komen onder andere Wesley Bronkhorst, Marco Kanters en Jan Biggel.”

Het evenementenpodium is dit jaar groter dan de voorgaande edities. “En datzelfde geld voor het vip-dorp. Nog iets nieuws is dat we voortaan met schuine hekken werken in plaats van rechte, dat is een stuk veiliger.”