Roosendaal

Roosendaalse vmbo-leerlingen gaan de wei in om betere studiekeuze te maken

Maarten Elst Maarten Elst

Tijdens de Doe-dag van Roosendaal on Stage kunnen leerlingen van het vmbo kennismaken met het beroepenveld. Dit jaar gaat alles anders dan anders. De Doe-dag was al anderhalve maand naar achter verplaatst in de hoop op enkele versoepelingen van de coronamaatregelen. In kleine groepen kunnen leerlingen alsnog in het veld kennismaken met het beroep wat ze later willen uitoefenen.

De Doe-dag zou eerst op 30 maart hebben plaatsgevonden. In de hoop dat er meer mogelijk zou zijn, schoof de organisatie de dag op naar 11 mei. “Het doel van de Doe-dag is dat de leerling kennismaakt met een beroep dat het graag wil uitvoeren en hoe een werkdag eruit ziet”, vertelt Selwin Umar, organisator van Roosendaal on Stage. “Het is heel belangrijk dat ze dat zelf ervaren.

Van honden trimmen tot advocatuur

De mogelijkheden zijn heel divers. “Er zijn leerlingen bij de Sligro bezig, maar ook bij een advocatenkantoor of bij een hondenschool”, somt Selwin Umar, organisator van Roosendaal on Stage, op. “Wat de leerlingen doen is erg verschillend. Daardoor krijgen ze een beter beeld van de toekomst. Zo’n Doe-dag is heel erg belangrijk voor leerlingen.”

Robin heeft gekozen om in de keuken van een boerenwinkel mee te kijken. Geregeld heeft hij met zijn ouders al eens boodschappen gedaan in de winkel. Nu staat hij zelf in de keuken om de lokale producten voor te bereiden. “Groenten snijden, koken, het zijn dingen die ik vandaag van de andere kant heb kunnen meemaken.”

Hondentraining

Ook in Kruisland bij het hondentraincentrum zijn er leerlingen aanwezig. “Toen ze me benaderden, ben ik gelijk gaan rondbellen voor een leuk dagprogramma”, vertelt Branda Hoppema van de hondentraining. “Ik heb een fokker, een dierenarts en een hondentrimmer uitgenodigd, zodat de leerlingen kunnen zien wat er allemaal komt kijken bij het verzorgen van een hond. Ik laat wat dingen zien van het lesgeven, zo zijn we begonnen met een demo over apporteren. Zo kunnen de leerlingen zien wat het inhoudt.”

“Betere keuze maken”

Umar kan niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om een Doe-dag te organiseren zoals Roosendaal on Stage doet. “Scholieren van het vmbo moeten veel eerder een beroepskeuze maken dan havo- en vwo-scholieren. Door ze al op jonge leeftijd kennis te laten maken met het beroep wat ze later mogelijk willen vervullen, kunnen ze een betere keuze maken.”